Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 13 MEI 2009

(un)framed verbindt dans en architectuur
Nieuwe locatiechoreografie voor Stadsschouwburg Amsterdam

Op donderdagavond 2 juli, tijdens het festival Julidans, vormt de Stadsschouwburg Amsterdam het decor voor de première van (un)framed, het locatieproject van Dansgroep Amsterdam, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Julidans. De choreografie belicht de nieuwe publieksruimtes van de Stadsschouwburg door dans, decor en architectuur te verbinden: het publiek wordt uitgenodigd de dansroute van oud naar nieuw te volgen.

(un)framed is het resultaat van een samenwerkingproject tussen Dansgroep Amsterdam en drie onderdelen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: de opleiding Scenografie van de Theaterschool, de Academie van Bouwkunst, en het Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling. Studenten Bouwkunst en Scenografie hebben, onder begeleiding van de docenten Gert Anninga (architect) en Bart Visser (kunstenaar), installaties ontworpen die de relatie tussen het gebouw, publiek en de dansers onderzoeken en uitlichten. Deze installaties vormen onderdeel van de choreografie die Krisztina de Châtel en Massimo Molinari speciaal voor de nieuwe publieksruimtes van de Stadsschouwburg Amsterdam maakten.

Tocht van oud naar nieuw
Dit voorjaar werden de nieuw gebouwde Rabozaal en Stanislavski (publieksruimte met café-restaurant en informatiehal) in gebruik genomen. Op uitnodiging van het festival Julidans maakten Krisztina de Châtel en Massimo Molinari van Dansgroep Amsterdam een choreografie voor deze nieuwe ruimtes. De voorstelling begint in het oude gedeelte van de Stadsschouwburg; het publiek volgt samen met de dansers een route door het gebouw die eindigt in de foyer voor de nieuwe theaterzaal: de Rabozaal. De ontworpen installaties verbinden de architectuur van de publieksruimtes met de dans. Op deze manier worden bezoekers zich bewust van ruimtes waar ze normaal gesproken `alleen maar' doorheen lopen.

Samenwerking
Dansgroep Amsterdam is het nieuwe gezelschap voor hedendaagse dans voor de stad Amsterdam. De artistiek leiders Krisztina de Châtel en Itzik Galili willen veelvuldig en structureel samenwerken met het kunstvakonderwijs, ondermeer in Amsterdam. In 2006/2007 was Krisztina de Châtel al Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam; dit was op uitnodiging van het Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling dat ondermeer het artistieke maakproces in multidisciplinaire

kunstprojecten onderzoekt. De nieuwe locatiechoreografie (un)framed is een uitgelezen kans voor de studenten Bouwkunst en Scenografie om hun kennis in de praktijk te brengen tijdens een locatievoorstelling met publiek.

Voorstellingen
(un)framed wordt in totaal acht keer opgevoerd:
Donderdag 2 juli: 18.00 (try-out) en 19.30 uur (première) Vrijdag 3 juli: 18.00 en 19.30 uur
Zaterdag 4 juli: 18.00 en 19.30 uur
Zondag 5 juli: 18.00 en 19.30 uur

De voorstelling duurt een half uur en is alleen met een kaartje gratis toegankelijk. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Stadsschouwburg Amsterdam; voor de voorstellingen van (un)framed om 19.30 uur op 2, 3 en 5 juli uitsluitend in combinatie met een kaartje voor de daaropvolgende voorstelling in de Rabozaal (om 20.30 uur).

Cinedans
Cinedans film, dans en media festival presenteert een programma rond de eerdere samenwerking tussen Krisztina de Châtel, de Academie van Bouwkunst en het Lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling. Vrijdagmiddag 3 juli om 15.00 uur wordt in De Balie de film Body/Space vertoond. Body/Space is een videoverslag van het Artist in Residency van Krisztina de Châtel bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam in het studiejaar 2006-2007. Aansluitend vindt een gesprek plaats met ondermeer choreografe Krisztina de Châtel en lector Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling Marijke Hoogenboom. Kaarten voor de filmvertoning en het nagesprek zijn vanaf eind mei verkrijgbaar via de website van Cinedans.

Voor meer informatie:
www.julidans.nl
www.cinedans.nl
www.ahk.nl
www.dansgroepamsterdam.nl