Sirenetest op 2 juli

26/06/2009 09:06

crisiscentrum

BRUSSEL - Donderdag 2 juli wordt tussen 8u45 en 10u15 de trimesteriele test van het elektronische sirenenet uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

De sirenes kunnen ingezet worden bij noodsituaties ter waarschuwing van de bevolking.

Alarmering via sirenes

Het sirenenetwerk dat wordt beheerd door Binnenlandse Zaken bestaat momenteel uit ongeveer 540 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet ter verwittiging van de bevolking bij noodsituaties. De sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel. De toestellen worden geactiveerd vanuit de Permanente Eenheden van de Civiele Bescherming (Liedekerke, Libramont, Ghlin, Crisnée, Jabbeke en Brasschaat).

Dagelijks wordt een stille test uitgevoerd, die niet hoorbaar is voor het menselijke gehoor. Elke eerste donderdag van het trimester wordt een luide test gehouden. De volgende luide test in 2009 is dus op 1 oktober.

Op het ogenblik van de test wordt een alarmsignaal gegenereerd. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap "Proefsignaal". U kunt de alarmsignalen beluisteren op de website www.seveso.be.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Volg daarom de berichtgeving via de media.

Mensen met vragen over deze alarmeringstest kunnen terecht op het informatienummer 0800-94 113 van maandag 29 juni tot vrijdag 3 juli (tussen 8u30 en 16u).

Het technische resultaat van de sirenetest is op 2 juli in de loop van de namiddag beschikbaar.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel