Gemeente Winterswijk


Opening rioolwaterberging Leeghwaterweg


29 juni 2009

Winterswijk - Op 2 juli wordt de rioolwaterberging aan de Leeghwaterweg officieel geopend. De officiële handeling wordt verricht door dijkgraaf Henk van Brink van Waterschap Rijn en IJssel, Ad Nederlof van de Provincie Gelderland en wethouder Henk Kok van de gemeente Winterswijk. Tussen 13.30 en 15.30 uur is de rioolwaterberging te bezichtigen voor inwoners van Winterswijk.

Met de aanleg van de open rioolwaterberging aan de Leeghwaterweg is een grote stap gezet om de invloed van riooloverstorten uit Winterswijk Zuid op de waardevolle Boven Slinge drastisch te verminderen. Met steun van de Europese Unie, de provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel is Winterswijk erin geslaagd een effectieve en efficiënt te onderhouden bergingsvoorziening te realiseren. Door de aanleg van de berging wordt het aantal riooloverstorten sterk teruggebracht. De genomen maatregelen dragen in belangrijke mate bij aan algemene doelstellingen als verbetering van de volks- en diergezondheid en betere ontwikkelingsmogelijkheden voor (natte) natuur.

Achtergrond
Van oudsher wordt in Winterswijk rioolwater in één leiding (vuil- en regenwater gemengd) verzameld en naar de rioolwaterzuivering aan de noordzijde van Winterswijk afgevoerd. Na zuivering wordt het rioolwater geloosd op de Wehmerbeek nabij de zuivering. Bij hevige regen (stortbuien) kan het rioolstelsel het vele water niet verwerken. Om geen overlast op straat en in woningen en bedrijven te krijgen zijn op sommige plaatsen openingen in het rioolstelsel gemaakt. Hierdoor kan het rioolwater via zogenaamde overstorten ongezuiverd naar de Winterswijkse beken stromen.

Hemelwaterberging
Om het aantal ongezuiverde overstorten te verminderen wordt in Winterswijk sinds 2000 het vuile huishoudelijke afvalwater en het schone regenwater van daken en straten gescheiden. Bij dit zogenaamde afkoppelen wordt de gemengde riolering vervangen door een gescheiden systeem, bestaande uit twee leidingen. Het vuile water, met nog een deel hemelwater, wordt nog steeds naar de rioolwaterzuivering afgevoerd. Het afgekoppelde regenwater daarentegen wordt via een apart leidingsysteem afgevoerd naar een vijver (hemelwaterberging). Bij regen vormt de vijver een buffer, die er voor zorgt dat in de beek geen wateroverlast ontstaat. Na de bui wordt het teveel aan regenwater afgevoerd naar de beek. Door het afkoppelen wordt het aantal overstorten van de vuilwaterriolering teruggebracht. Daarnaast komt er minder schoon water in de zuivering waardoor deze efficiënter kan werken.

Rioolwaterberging
Anders dan in de rest van Winterswijk loost de overstort van Winterswijk Zuid op de ecologisch zeer waardevolle beek Boven Slinge. Om deze prachtige beek optimaal te beschermen zijn naast de standaard afkoppeling extra maatregelen genomen. Net als in de rest van Winterswijk wordt ook hier het afgekoppelde regenwater via een apart leidingsysteem afgevoerd naar de hemelwaterberging. Om het aantal vuilwateroverstorten nog verder terug te brengen is daarnaast een rioolwaterberging gebouwd. Deze berging is onderdeel van het gemengde rioolstelsel. Via de nieuwe overstort komt het rioolwater in de berging. Het in de berging opvangen van het teveel aan rioolwater tijdens stortbuien, zorgt ervoor dat het rioolwater niet in de Boven Slinge komt. Na de bui stroomt het rioolwater naar de riolering terug en wordt het alsnog naar de rioolwaterzuivering afgevoerd. De rioolwaterberging is gekuipt met folie om verontreiniging naar de bodem en grondwater te voorkomen. De afdekking met grond en gras geeft het een natuurlijke uitstraling. Vervuiling van de Boven Slinge wordt door de aanleg van de berging bijna helemaal voorkomen.