Nieuwe vondst van middeleeuwse muurschilderingen in de Sint-Janskerk in Mechelen PERSUITNODIGING

30/06/2009 11:50

Vlaamse Overheid

Vorig jaar hebben restaurateurs van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) een gedeelte vrijgelegd van een 15de-eeuwse muurschildering met de reusachtige voorstelling van Sint-Christoffel. Op de tegenoverliggende muur hebben ze onlangs een minstens even spectaculair schilderwerk aangetroffen.

Het tafereel werd de voorbije weken blootgelegd. Wat er op afgebeeld is, wordt donderdag onthuld. De twee foto's als bijlage lichten alvast een tip van de sluier. We kunnen al verklappen dat het gaat om een ridder op een wit paard.

Volgens Marjan Buyle (VIOE-teamcoördinator Conservatie- en Restauratietechnieken) gaat het om een zeldzaam gaaf bewaarde en zeer dynamische voorstelling. Het ensemble wordt ongetwijfeld een nieuwe bladzijde in de kunstgeschiedenis van de middeleeuwen. Overigens is de vorig jaar ontdekte Sint-Christoffel, een figuur van 8 meter hoog, intussen volledig blootgelegd: De muurschildering kan nu dus integraal bewonderd worden.

Het VIOE nodigt u graag uit voor de persconferentie van donderdag 2 juli, waarin de nieuwe vondst uitgebreid toegelicht zal worden. We verwachten u om 10.30 uur bij de zijingang van de Sint-Janskerk in Mechelen, waar u na een korte inleiding de werf zult kunnen bezoeken en vragen kunt stellen. Er is ook mogelijkheid om foto's te maken.

Praktisch: Datum: donderdag 2 juli om 10.30 uur Locatie: Sint-Janskerk Mechelen, Sint-Janskerkhof, 2800 Mechelen De kerk bevindt zich op wandelafstand van het Station Mechelen-Nekkerspoel

Bijlage: Details van de zopas ontdekte 15de eeuwse muurschildering in de Sint-Janskerk van Mechelen

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel