Raad van State


donderdag 2 juli 2009
10.30 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Beverwijk heeft verleend voor de bouw van 28 woningen aan de Galgenweg en de Grote Houtweg in Beverwijk. De woningen staan pal naast de begraafplaats van de Goede Raadkerk. Twee inwoners van Beverwijk zijn het hier niet mee eens. Het gemeentebestuur weigerde echter in te gaan op hun bezwaren. De rechtbank in Haarlem oordeelde in april 2009 dat het gemeentebestuur dat wél had moeten doen. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur nu in hoger beroep. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. De zaak gaat alleen over de vraag of de rechtbank terecht heeft geoordeeld of het gemeentebestuur had moeten ingaan op de bezwaren.(zaaknummer 200903673/2) 11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1997, herziening Groningerveldweg 2a, Markelo' van de gemeente Hof van Twente. Het plan maakt het mogelijk de stallen bij een veehouderij te vergroten. Camping De Keite en een aantal omwonenden vinden dat de milieueffecten van de uitbreiding van de veehouderij beter in kaart hadden moeten worden gebracht. Verder vrezen zij voor geurhinder, geluidhinder en verkeersproblemen vanwege de uitbreidingsmogelijkheden. Ook zou het nabijgelegen beschermd natuurgebied 'De Borkeld' worden aangetast door de uitstoot van ammoniak. De zitting gaat ook over de provinciale goedkeuring van de eerste herziening van het bestemmingsplan. Met de herziening worden de bebouwingsmogelijkheden vergroot en wordt, in verband daarmee, een geluidswal verplaatst. Ook tegen dit goedkeuringsbesluit komen de camping en de omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200802966/1 en 200805804/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor het oprichten van een vliegterrein voor modelvliegtuigen aan de Dr. Heijelaan in Abbenes. Het gaat om een terrein waar met gemotoriseerde modelvliegtuigen, modelhelikopters en modelzweefvliegtuigen wordt gevlogen. De vergunning was aangevraagd door de vereniging Hoofddorpse luchtvaartclub uit Haarlem. Twee omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast. Daarnaast betwijfelt één omwonende of de veiligheid van de gebruikers van het nabijgelegen spoor, het fietspad en de A44 kan worden gegarandeerd. Een andere omwonende maakt zich zorgen om het welzijn van zijn twee ganzen die zullen worden gestoord door het lawaai van de modelvliegclub. (zaaknummer 200806949/1)

15.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft opgelegd aan een bouwbedrijf uit Amsterdam vanwege de opslag van delen van een vliegtuigwrak in een loods aan de J.C. Beetslaan in Hoofddorp-Noord. Het gaat om het wrak van het vliegtuig van Turkish Airlines dat eind februari vlakbij Schiphol neerstortte. Volgens het gemeentebestuur slaat het bouwbedrijf metaalafvalstoffen op zonder daarvoor over een milieuvergunning te beschikken. Turk Hava Yollari A.O. (Turkish Airlines) en Allianz Global Corporate & Specialty AG verzoeken de Raad van State nu het dwangsombesluit van het gemeentebestuur te schorsen in afwachting van de behandeling van hun bezwaren door het gemeentebestuur. Volgens de vliegtuigmaatschappij en de verzekeringsmaatschappij is het van groot belang dat de wrakstukken onaangetast blijven, omdat ze als bewijsmateriaal kunnen dienen in mogelijke procedures. Ook het bouwbedrijf heeft verzocht het dwangsombesluit te schorsen. Volgens het bedrijf is hij niet degene die de milieuregelgeving overtreedt. (zaaknummer 200904040/1)