FNV Bouw

Nog geen sociaal plan Limburg/Kuin Kozijnen


Ondanks urenlange onderhandelingen maandag en dinsdag is er nog geen sociaal plan voor Limburg Kozijnen in Sittard en Kuin Kozijnen in Schagen. "We vragen van de directie vóór woensdag 1 juli om 17 uur uitsluitsel. Moederconcern Doorwin moet hoe dan ook verbeteringen aanbrengen in het bod dat er nu ligt. We laten de mensen niet met een fooi afschepen", aldus concernbestuurder Henk Panhuizen van FNV Meubel & Hout. In Sittard worden 81 mensen ontslagen. In Schagen zijn de 70 medewerkers akkoord met pendelen naar De Vries Kozijnen in Gorredijk, hoewel ze daarvoor elke dag twee keer anderhalf uur in de bus moeten zitten.

"Een drama dat er in Limburg weer een bedrijf sluit", zegt Henk Panhuizen. Maar hij wil de 125 werknemers in Sittard geen valse hoop geven: "Ik kan alleen onderhandelen over een financiële compensatie. Ik kan Limburg Kozijnen niet openhouden." Lange tijd draaiden de onderhandelingen over het sociaal plan om de hoogte van het bedrag dat de ontslagen werknemers zouden meekrijgen. Panhuizen: "De concerndirectie bood niet meer dan 0,4 als percentage van de kantonrechtersformule. Veel te laag. De Centrale Ondernemingsraad heeft nota bene met de sluiting van Limburg Kozijnen ingestemd onder voorwaarde dat Doorwin met de bonden overeenstemming bereikt over een sociaal plan met een percentage van minimaal 0,8." De afgelopen dagen wilde de directie van Doorwin echter van geen wijken weten. Meer zouden de banken niet ter beschikking stellen voor een sociaal plan.

Na intensief overleg dinsdagmiddag met de leden ging Henk Panhuizen aan het begin van de avond opnieuw onderhandelen: "Toen heb ik het over een andere boeg gegooid. Niet langer over het percentage, maar over de elementen van het directieplan. Ik vind het onzin dat er duizend euro per werknemer wordt uitgetrokken voor een psychologisch advies als opstapje naar een re-integratietraject. Die mensen willen werk! Verder moeten de kosten van de pendelbus van Schagen naar Gorredijk niet op het sociaal plan drukken: voor De Vries Kozijnen zijn dat normale bedrijfskosten. Hetzelfde geldt voor de compensatie-uren voor de pendelaars uit Schagen. Ook dat bedrag moet dus uit het sociaal plan."

Woensdag 1 juli om vijf uur 's middag is er opnieuw overleg. "Donderdag praat ik dan weer met de medewerkers in Sittard. Ook de mensen in Schagen proberen we persoonlijk op de hoogte te brengen. Vrijdag is de laatste dag voor hun vakantiesluiting."