Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrouwen hechten meer belang aan duurzame technologie dan mannen Onderzoek Lexmark: consument eist meer milieubewustzijn van technologiebedrijven

Naarden, 2 juli 2009 - De meerderheid van de Nederlanders voelt zich schuldig over de mate waarin zij het milieu belasten door het gebruik van apparaten in huis en op kantoor. Opvallend is dat vrouwen meer betrokken zijn bij het milieu dan mannen. Toegespitst op printen weten zij bovendien beter aan te geven welke onderdelen van het printproces het meest belastend zijn voor het milieu. Dit blijkt uit onderzoek van printerfabrikant Lexmark, uitgevoerd door Ipsos onder ruim 10.000 respondenten in 21 landen wereldwijd.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek voor Nederland:
* 62 procent van de Nederlandse consumenten vindt dat technologiebedrijven onvoldoende verantwoordelijkheid tonen met betrekking tot recycling
* 72 procent koopt eerder een product van een producent als deze recyclingactiviteiten ontplooit of ondersteunt
* 90 procent van de Nederlandse consumenten laat een apparaat met garantie liever repareren dan een nieuw apparaat aan te schaffen
* 70 procent voelt zich schuldig over het printen van onnodige pagina's
* 72 procent gaat er ten onrechte vanuit dat het weggooien van inktcartridges de belangrijkste vervuilingsoorzaak is van printen
* 98 procent zou voor de meest milieuvriendelijke printoptie kiezen, wanneer deze als 'één klik'- of 'één knop'-optie beschikbaar zou zijn

Europeanen betrokken, maar minder verontrust dan inwoners van de Verenigde Staten De meerderheid (69 procent) van de Europeanen is verontrust over de effecten van papierverspilling op het milieu. Het percentage Europeanen dat zich schuldig voelt over papierverspilling en het weggooien van apparaten ligt echter lager dan bij Amerikaanse consumenten (78 procent). Europeanen hebben minder vertrouwen in de recyclingactiviteiten van fabrikanten. Slechts 37 procent vindt dat fabrikanten voldoende doen met betrekking tot recycling, tegenover 46 procent van de Amerikanen.

Vrouwen zijn meer betrokken bij het milieu
In de 21 ondervraagde landen blijken vrouwen meer betrokken bij het milieu te zijn dan mannen; zij zijn beter in staat aan te geven welke onderdelen van het printproces het milieu het meest belasten. Bovendien kopen zij eerder bij fabrikanten die hun producten recyclen. Wereldwijd voelt 71 procent van de vrouwen zich schuldig over het weggooien van een apparaat in plaats van het te laten reparen, tegenover 63 procent van de mannen. Bovendien voelt 79 procent van de vrouwen zich schuldig over het onnodig printen van pagina's, tegenover 71 procent van de mannen.

Tweederde van de mensen heeft misvattingen over papierverbruik De meerderheid van de ondervraagden (64 procent) denkt ten onrechte dat inkt en toner de belangrijkste bedreiging vormen voor het milieu waar het printen betreft. Minder dan de helft van de mensen (46 procent) begrijpt dat papier de grootste impact heeft op het milieu. Lexmark's levenscyclus-analyse heeft aangetoond dat het belangrijkste deel van de milieubelasting (47 procent) wordt veroorzaakt door papierverbruik, tegenover tien procent door energieverbruik en 11 procent door cartridge-verbruik. De gebruikersfase van een inkjet MFP is verantwoordelijk voor 68 procent van de totale milieubelasting.

"Dit onderzoek toont aan dat consumenten wereldwijd beter geïnformeerd dienen te worden over verantwoord printgebruik en Lexmark hecht er veel belang aan deze informatie te bieden", zegt Danny Molhoek, General Manager Benelux van Lexmark. "Lexmark heeft jaren geleden al erkend dat het onze verantwoordelijkheid is de belasting op het milieu inzichtelijk te maken en te minimaliseren. Tegelijkertijd verbeteren we voortdurend de efficiëntie van onze producten. We doen dit in iedere fase van de levenscyclus van onze printers en in ieder facet van onze bedrijfsvoering."

Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd van 12 maart tot 6 april 2009 door Ipsos. Hierbij zijn 10.507 personen van vijftien jaar en ouder die thuis een computer gebruiken ondervraagd, in 21 landen. Per land zijn minimaal 500 interviews gehouden onder een representatieve afspiegeling van de doelgroep in de volgende landen: Oostenrijk, Canada, Denemarken, VS, Frankrijk, Australië, Duitsland, Brazilië, Italië, China, Nederland, Mexico, Noorwegen, Rusland, Polen, Zuid-Afrika, Roemenië, Turkije, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten en de UK.


1 De levenscyclus-analyse is uitgevoerd met gebruikmaking van een referentiescenario voor de inkjet multifunctionele X7675-printer. De levenscyclus-analyse is uitgevoerd in overeenstemming met ISO 14040 en 14044 door Bio Intelligence Services, gecontroleerd en gecertificeerd door TNO.
- Europese gebruiker

- Levensduur printer: 3 jaar

- 8.200 pagina's geprint tijdens levensduur (3 jaar)
- Printmethode: eenzijdig, één geprinte pagina per vel papier
- 80g/m wit papier

- Lexmark hoog rendement cartridges (kleur en zwart)
- Geen WiFi-verbindingen

BERICHT VOOR DE REDACTIE:

Over Lexmark
Lexmark International, Inc. (NYSE: LXK) levert diverse print- en imagingproducten, -oplossingen en -diensten voor bedrijven en particulieren in meer dan 150 landen. Lexmark zorgt voor een verhoging van productiviteit en printkwaliteit zowel op de werkvloer als voor de thuisgebruiker. In 2008 boekte Lexmark een omzet van 4,5 miljard dollar. Kijk voor informatie over Lexmark op www.lexmark.nl .



Ingezonden persbericht