Viasit behaalt in het boekjaar 2008/09 opnieuw een recordomzet


bureaustoelenfabrikant weet zich goed voorbereid op de crisis

Saarbruecken, 20090702 -- viasit bürositzmöbel gmbh uit neunkirchen boekte in het afgelopen boekjaar 2008/2009 dat op 31 maart eindigde de hoogste omzet uit haar geschiedenis. de omzet steeg daarmee voor het zesde achtereenvolgende jaar en was met 25 miljoen opnieuw duidelijk 14% hoger dan het jaar ervoor. "er zijn twee factoren die met name aan dit succes hebben bijgedragen", aldus bedrijfsleider werner schmeer: "de juiste producten op het juiste moment en onze strategische samenwerking met de vakhandel in europa."

vooral de productfamilie "linea" was in binnen- en buitenland bijzonder succesvol en droeg 56% aan de recordomzet bij. "door het innovatieve design en het slimme prijsniveau sluit dit product blijkbaar precies aan op de tijdgeest", zo stelt marketing-manager thomas schmeer.

in het nieuwe boekjaar kan ook het familiebedrijf viasit zich niet aan de huidige crisis onttrekken. terwijl de zaken in duitsland ondanks een grotere druk op de prijzen nog relatief stabiel en beter dan gemiddeld in de branche verlopen, ondervindt viasit in het buitenland tegenwind: "in groot-brittannië, nederland en spanje is duidelijk merkbaar dat de klanten hun aankopen uitstellen", aldus werner schmeer.

frankrijk vormt een uitzondering. dankzij een nieuwe uitgebreidere distributieketen met meer medewerkers is de omzet in dat land sinds het begin van 2009 zelfs gestegen. "we spreken gericht architecten en grote klanten uit de agglomeratie parijs aan die met een project gaan beginnen. hier zien wij voor onze kwalitatief hoogwaardige producten met hun optimale prijs-kwaliteitverhouding nog veel mogelijkheden", zegt thomas schmeer.

het totale ordervolume daalde echter in april/mei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 16%. desalniettemin reageert werner schmeer relatief gelaten op de crisis: "uiteraard moeten we wel op de veranderde ordersituatie reageren en onze kostenstructuur daaraan aanpassen. op de middellange termijn zal viasit als onderneming echter dankzij een goede liquiditeit en voldoende dekking met eigen kapitaal eerder profiteren van de consolidatie van de branche en sterker uit het dal omhoog klimmen", dat weet de oprichter van het bedrijf zeker.

producten voor een veranderde markt

"de crisis heeft de particuliere sector nog bewuster gemaakt van de kosten", legt werner schmeer uit. "de budgetten voor nieuwe aanschaf zijn kleiner en grotere bouwprojecten worden uitgesteld." viasit is echter dankzij de voorzichtige bedrijfsvoering van de afgelopen uccesvolle jaren in staat onverminderd te investeren in marketing, distributie - met name in het buitenland - en de ontwikkeling van nieuwe producten.

"momenteel staan er weer enkele producten op de rol waarmee we het succes van de "linea" hopen te kunnen evenaren: onder meer een innovatieve draaistoel die prijstechnisch in het startsegment thuishoort, maar op geen enkele manier concessies doet aan de kwaliteit en die dankzij een overvloedig aanbod van accessoires ook geschikt is voor gebruik in projecten. dit product zal een van de nieuwigheden zijn waarover de vakhandel in de herfst kan beschikken", aldus thomas schmeer.

verkoopbevorderende maatregelen in europa

de vakhandel in het binnen- en buitenland wordt door viasit bovendien ondersteund met actuele verkoopbevorderende maatregelen, zoals de actie "linea-e". de linea-e is een speciaal model uit de serie "linea" in "green design", dat zoals alle modellen in de linea-serie geen schadelijke stoffen bevat en bijzonder eenvoudig de recyclen is. voor elke verkochte stoel schenkt viasit in duitsland vijf euro aan de "schutzgemeinschaft deutscher wald" en in nederland aan de "stichting natuur en milieu" (snm). aan deze actie die nog tot 30 september duurt, nemen ongeveer 100 dealers deel.

dienstverlening voor meer plezier aan het product

rondom het hoofdproduct bureaustoel ontwikkelt viasit momenteel een reeks diensten die bijdragen aan een gebruiksgenot van viasit-producten en de dealers bij de verkoop ondersteunen.

zo is er vanaf de zomer een inspectie- en reinigingsservice beschikbaar. Servicemedewerkers komen met speciale mobiele apparatuur bij de klant aan huis en reinigen de stoelen op milieuvriendelijke wijze zonder dat daarvoor de normale bedrijfsgang hoeft te worden onderbroken. ze controleren alle bewegende delen van de stoelen en vervangen indien nodig versleten onderdelen. zo wordt de levensduur van de stoelen verlengd.

thomas schmeer: "dat is echter nog niet alles. vanaf de zomer bieden we bovendien ook aan om oude stoelen ter plaatse te komen ophalen. daarbij maken we geen verschil tussen viasit-stoelen en stoelen van andere fabrikanten". viasit organiseert de afvoer en de juiste verwerking met behulp van een gespecialiseerd recyclingbedrijf.

daarnaast is viasit momenteel in gesprek met potentiële partners die een financieringsproduct voor bureaustoelen gaan ontwikkelen volgens het leasemodel zoals men dat kent in de autobranche.

"onze stoelen gaan in de regel 15 jaar mee" aldus thomas schmeer. "dan kan het dus gebeuren dat de klant na de aankoop vijftien jaar lang geen persoonlijk contact met de dealer of het merk viasit heeft. door deze extra services helpen we dus niet alleen de klant, maar bieden we ook instrumenten aan waarmee de frequentie van het contact met de dealer en het merk viasit kan worden opgevoerd. zowel
het merk als de vakhandelaar krijgen daardoor een betere kans om zich positief van de concurrentie te onderscheiden."

over viasit
viasit - de naam staat voor het voortdurende zoeken naar de "weg naar het betere zitten". het bedrijf produceert sinds 1980 kwalitatief hoogwaardige bureauzitmeubelen die vanwege hun overtuigende design, de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de uitgebalanceerde ergonomie internationaal steeds weer de norm bepalen.

aan viasit-producten werden in het verleden meer dan eens beroemde designprijzen toegekend, zoals de "red dot award: product design" (voor het laatst in 2008) van het design zentrum nordrhein-westfalen, de "saarländische staatspreis für produkt-design" of de "good design award" van het chicago athenaeum museum of architecture and design. het bedrijf produceert sinds de oprichting uitsluitend in duitsland.

viasit heeft momenteel rond de 90 medewerkers in dienst voor productie en management. maandelijks verlaten ongeveer 13.000 eenheden de productielijn in neunkirchen. daarvan wordt ongeveer 40% geëxporteerd. de belangrijkste afzetmarkten zijn duitsland, de beneluxlanden, oostenrijk en frankrijk. in australië worden viasit-producten in licentie voor de plaatselijke markt geproduceerd. het kwaliteits- en milieubewakingssysteem van viasit is gecertificeerd conform din en iso 9001 en 14001.





Ingezonden persbericht