Vier Amsterdamse fotografen zetten hun dagelijkse fotowerk online


Vanaf 1 juli is Amsterdam een nieuwe website rijker: AmsterdamBeeld.nl. Vier fotografen laten dagelijks hun kijk op de stad zien als een fotokrant

AMSTERDAM, 20090702 -- Vanaf 1 juli is Amsterdam een nieuwe website rijker: AmsterdamBeeld.nl. Vier fotografen laten dagelijks hun kijk op de stad zien als een fotokrant. Want Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, wordt door verschillende fotografen vastgelegd maar veel van die dagelijkse foto's zijn niet te zien omdat zij niet meer worden gepubliceerd. Maar zo'n stad vraagt er wel om dat je de foto's ergens kunt bekijken. Daarom zetten zij op www.amsterdambeeld.nl hun werk online. Hun manier van kijken staat daarbij centraal.

Het dagelijkse leven van Amsterdam in beeld. Van een stad die constant in beweging is. Maar natuurlijk ook de vrolijkheid en ergenissen van haar inwoners, de Amsterdammers, dagjesmensen en toeristen. Allemaal vastgelegd in die ene momentopname.

De fotografen zijn:

- Ronald Bakker fotografeert bijna dagelijks Amsterdam in ontwikkeling voor De Telegraaf. Hij werkt daarnaast als free-lancer voor verschillende kranten en tijdschriften. Voor zijn website www.bouwbeeld.nl reist hij door Nederland en Belgie op zoek naar bijzondere architectuur.

- Jan van Breda is gespecialiseerd in portretten en documentaires. Zijn foto's verschijnen o.a bij enkele vaste rubrieken in Het Parool. Meer van zijn werk kun je vinden op www.janvanbreda.com.

- Michael Jacobs werkte als fotograaf voor AP in het buitenland. Toen hij terug kwam in Nederland vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf. Zijn werk verschijnt in dagbladen en regionale kranten via het fotopersbureau WFA. Het Parool is een van zijn vaste klanten. 'Niet ik maak de foto's, maar het onderwerp is de baas. Dat is het verschil tussen mij en andere fotografen die veel in scene zetten.'

- Paul van Weel fotografeerde jarenlang het nieuws in Amsterdam. Hij verkocht zijn foto's zelf aan de kranten en tijdschriften. Zij verschenen voornamelijk in het Parool, NRC-Handelsblad, De Telegraaf, De Limburger en het Noord-Hollands Dagblad. In 2004 stopte hij na ruim tien jaar met de nieuwsfotografie.


Uit de beelden van de dag wordt door de fotografen zelf een keuze gemaakt en online gezet. Bij veel kranten en tijdschriften bepalen niet de fotografen welke foto gepubliceerd zal worden, maar een journalist. Met de komst van internet is dat voor de fotowebsites in ieder geval veranderd.


Aanvullende informatie:
1.Voor de website AmsterdamBeeld.nl is ook een Twitter aangemaakt - twitter.com/amsterdambeeld, waar in het engels naar de nieuwste foto's wordt verwezen.
2. In de serie fotowebsites verschenen al eerder www.bouwbeeld.nl (bouw, ruimtelijke ordening & architectuur), www.bredabeeld.nl (over de stad Breda & Omstreken) en www.halderbergebeeld.nl (over HalderBerge & Omstreken). Alle fotowebsites verwijzen naar elkaar middels een button en een link. Adverteerders kunnen reclame maken op deze websites voor 1 euro per dag op jaarbasis.

Ronald Bakker