LLiNK

Rotterdam, 22 juni 2009

-PERSBERICHT-

Eet Smakelijk!: rituele slachting door Meiden van Halal

Op 2 juli zendt LLiNK om 21.00 uur op Nederland 3 de derde aflevering uit van het spraakmakende programma Eet Smakelijk! In deze uitzending zijn de Meiden van Halal te gast. Samen met chef-kok Leon Mazairac bereiden ze een gerecht met als hoofdingrediënt geit. En die geit moet natuurlijk op Halal wijze geslacht worden...

'Vol is vol, vol is vol!', roept Hajar Alariachi, een van de meiden van Halal in de melkstal vol geiten. De eerste lichting geitjes is gemolken, en de tweede lichting dringt de stal binnen. Hajar is samen met haar zus Jihad te gast in Eet Smakelijk, een programma waarin de gasten alle ingrediënten voor hun eigen maaltijd vers gaan halen. Vanavond staat geit op het menu, en voor de geitenmilkshake is verse geitenmelk nodig.

'Sorry geitje, sorry', zeggen de meiden tegen het twee maanden oude geitje 3162 nadat ze hem na veel gespartel tussen zijn vriendjes uit de stal hebben gehaald. Met een vertwijfelde blik sussen ze het geitje dat zich over lijkt te geven aan zijn lot. Binnen een paar uur krijgt hij een scherp mes door zijn keel. Geitje 3162, 'Hallalletje' zoals de meiden hem noemen, zal geslacht worden en wel op een manier die voor moslims acceptabel is. Met het koppie richting Mekka en bij uitspraak van de woorden Bismillah Allahu Akbar (in de naam van Allah, de allergrootste) zal een moslim de nek van de geit in 1 x doorsnijden. Zonder verdoving.

Dat laatste is iets waarover nogal veel ophef over is ontstaan. Dieren die ritueel geslacht worden voor islamieten en joden, omdat hun geloof zegt dat een dier onverdoofd geslacht moet worden. En dat terwijl onverdoofd slachten in principe binnen de Nederlandse wetgeving verboden is, omdat men van mening is dat er tijdens de slacht zo min mogelijk dierenleed moet zijn. Dieren moeten dus verdoofd worden vlak voor het slachten, maar om religieuze redenen wordt daar dus soms een uitzondering voor gemaakt.

Niet alleen het niet verdoven is Halal, ook het feit dat een dier een goed leven moet hebben gehad is één van de principes van Halal. Jihad heeft met eigen ogen kunnen zien dat hun geit een goed leven heeft gehad: 'een 'hallaler' product bestaat bijna niet'. Het leven van dit witte kleine geitje zit dus wel goed, maar of de slacht ook zo diervriendelijk is moet iedereen maar zelf bepalen...

Eet Smakelijk!
Met het programma Eet Smakelijk! wil LLiNK de kijker bewust maken van de herkomst van ons voedsel. Waar komt het eten vandaan dat je 's avonds op je bord hebt? En dan niet alleen de groenten, maar ook het vlees. Het dier dat eerst in de wei staat, en vervolgens voor de ogen van de BN-ers tot een mals en eetbaar stukje vlees wordt, zorgt voor een confrontatie met de realiteit: vlees eten betekent dieren slachten. Een realiteit die veel mensen uit het oog verloren zijn...

Meer gasten
In aflevering vier (9 juli) zijn Fajah Laurens en haar broer te gast om een gerecht met paling, zuring en kapucijners te bereiden. Op 16 juli gaan Maxime Hartman en Hans Wessels asperges steken en rabarber plukken. Het hoofdingrediënt is ree.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---------------------------------------------

Noot voor de redactie,

LLiNK