Rijksuniversiteit Groningen

Molecular and biomolecular switches

Datum: 03 juli 2009

Promotie: M. Walko, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular and biomolecular switches

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe fotochrome moleculaire schakelaars

In zijn proefschrift beschrijft Martin Walko de synthese van en de studie naar enkele nieuwe fotochrome moleculaire schakelaars, met de nadruk op het reguleren van hun chiroptische eigenschappen, de mogelijkeden om te complexeren en hun reactiviteit. Moleculaire schakelaars behoren tot de meest basale componenten van moleculaire apparaten. Het schakelen van deze moleculen is gebaseerd op de eigenschap dat ze in twee toestanden kunnen bestaan en reversibel tussen deze toestanden kunnen overgaan. Bij fotochrome moleculaire schakelaars vormt licht de stimulus voor het schakelproces. De twee toestanden van de schakelaar verschillen niet alleen in de structuur van het molecuul, maar ook in veel fysische en chemische eigenschappen. Het ontwerp en de synthese van moleculaire schakelaars is een belangrijke uitdaging, om gewenste eigenschappen op het moleculaire en supramoleculaire niveau te kunnen moduleren.

Om de mogelijke toepassing van de fotochrome schakelaars uit te breiden naar een vaste fase bestudeerde Walko tevens het schakelen van oppervlaktegebonden schakelaars. Ook beschrijft hij hoe een membraangebonden proteïnekanaal getransformeerd is in een nanoklep die gestuurd kan worden met licht, door er een fotochrome moleculaire schakelaar aan te koppelen. Het gemodificeerde proteïnekanaal, dat ingebed is in een lipidemembraan, kan worden geopend en gesloten met licht van verschillende golflengtes.

Martin Walko (Slowakije, 1976) studeerde aan de P. J. Safárik University in Kosice, Slovakia, waar hij inmiddels weer werkt als postdoc. Zijn promotieonderzoek verrichtte hij bij het Stratingh Instituut voor scheikunde, op de afdeling Organische en Moleculaire Anorganische Chemie. Het onderzoek werd gefinancierd door het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.

Laatst gewijzigd: 18 juni 2009 12:27