Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



---

Parkeerplaatsen weg, parkeerders in Mercatorpleingarage

3 juli 2009
De stadsdeelraad heeft op dinsdag 30 juni besloten dat honderd plaatsen van de Mercatorpleingarage bestemd worden voor parkeervergunninghouders.
foto van de garage De garage onder het Mercatorplein wordt de komende maanden, net als het plein zef, grondig opgeknapt. Na de opknapbeurt zijn honderd plaatsen (dat is één verdieping) bestemd voor bewoners van de buurt. Het plan is om daarna op straat 50 plekken op te heffen en te vervangen door groen, fietsparkeerplekken en speelruimte.

VVD is tegen

Tijdens de raadsvergadering was alleen de VVD tegen het voorstel, omdat er momenteel een onderzoek loopt naar de bouw van een parkeergarage onder het Jan Maijenplein. De VVD is bang dat de bouw van deze garage niet door zal gaan als de Mercatorpleingarage gebruikt gaat worden voor bewonersparkeren. Het wordt dan heel lastig om de in 2006 afgesproken 500 ondergrondse parkeerplekken in het stadsdeel te realiseren, zo stelt de partij. Ook vraagt de VVD zich af of de parkeergarage in de toekomst geen belangrijke rol voor bezoekers van de Jan Evertsenstraat moet gaan spelen. Een van de doelen van het opknappen van het Mercatorplein is immers het trekken van meer bezoekers naar het winkelgebied.

Verbetering leefomgeving

De overige partijen stemden in met het voorstel; zij zien het als een goede kans om de omgeving te verbeteren en de nu vaak lege plaatsen in de garage beter te gebruiken. In september praat de raad verder over mogelijke plaatsen om ondergrondse parkeerplekken in het stadsdeel te realiseren.

Zie ook

Onderzoek ondergronds parkeren
Mercatorplein

---