Partij van de Arbeid

Goede compensatie eigen risico


02-07-2009 06:14

PvdA-kamerlid Eelke van der Veen heeft de minister van VWS gevraagd opnieuw te bekijken welke chronisch zieken en gehandicapten voor de compensatie eigen risico in aanmerking komen. De afbakening van de groep op basis van de huidige medicijnlijst moet opnieuw worden nagegaan: bereiken we hiermee de chronisch zieken en gehandicapten die we willen?

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-raad) waarschuwde onlangs dat sommige mensen die wel tot de doelgroep behoren geen compensatie ontvangen omdat zij een ander type of minder medicijnen gebruiken dan de vastgestelde normen.

Alle Nederlanders hebben verplicht een eigen risico bij hun zorgverzekering, waardoor zij de eerste 155,- aan zorggebruik zelf betalen. Vervolgens vergoedt de verzekeraar de overige verzekerde kosten. Hierdoor overdenken mensen hun keuze voordat ze naar apotheek of ziekenhuis gaan. Van der Veen: Dit uitgangspunt van het eigen risico is niet geldig voor chronisch zieken en gehandicapten, omdat zij geen andere keuze hebben dan gebruik te maken van zorg en dus altijd hun volledige eigen risico moeten betalen. Deze groep moet volgens de PvdA financieel gecompenseerd worden. De hoogte van het compensatie eigen risico bedraagt op dit moment 47 euro.

De CG-raad geeft aan dat een grote groep mensen met een beperking die medicijnen gebruikt en zijn eigen risico opmaakt, het compensatiebedrag niet ontvangt omdat de medicijnen simpelweg niet op de medicijnlijst staan. Ook krijgen rechthebbenden hun compensatie soms niet omdat de registratiecode van hun medicijn niet aansluit op het systeem van Vektis, het informatiecentrum van zorgverzekeraars op wiens aanlevering van gegevens de compensatie eigen risico wordt toegekend. Eelke van der Veen: Dit zijn soms schrijnende gevallen, een chronisch zieke die altijd zijn eigen risico vol maakt, maar van medicijn verwisselt en opeens geen compensatie meer krijgt. Daar moeten we echt een oplossing voor vinden.

Na de oproep van de PvdA heeft de minister van VWS toegezegd deze problematiek versneld mee te nemen in de commissie Linschoten, die bezig is de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten voor de nieuwe Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten in kaart te brengen en in november advies zal uitbrengen. Nog voor 1 september stuurt de minister een brief met de belangrijkste knelpunten naar de Kamer.