Beslissingen van de Vlaamse Regering

03/07/2009 11:31

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering gaat akkoord met het voorstel voor het uitbesteden van de opdracht voor diensten 'Uitvoeren van hydrografische metingen in de Vlaamse zee- en jachthavens' via een openbare aanbesteding. De minister bevoegd voor Havens zal het verdere verloop van de aanbesteding opvolgen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing werd de Dienst met Afzonderlijk Beheer (DAB) voor Overheidspersoneel opgericht. Nu keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over het financiële en materiële beheer van de DAB voor Overheidspersoneel .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de herlokalisering van de diensten van het Agentschap Jongerenwelzijn in Ieper beslist de Vlaamse Regering tot inhuring van een pand in de Nieuwstraat nr. 2 . Zo komen de diensten in Ieper samen op één locatie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens

De Europese Organisatie voor Moleculaire Biologie (EMBO), is een privéorganisatie die moleculair biologische wetenschappen in Europa bevordert via internationale programma's en activiteiten. Ter ondersteuning van het EMBO werden de Europese Conferentie voor Moleculaire Biologie (EMBC) opgericht, die de EMBO een stabiele financiële basis moet bieden, en het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (EMBL). In het kader van het toekomstig lidmaatschap van België van beide intergouvernementele organisaties, keurt de Vlaamse Regering de overeenkomsten goed over de stichting van de EMBC en de EMBL. Tegelijk hecht ze haar principiële goedkeuring aan de voorontwerpen van decreet die instemmen met deze overeenkomsten. Beide voorontwerpen van decreet worden voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaan ze naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse overheid plant een nieuwe ontsluitingsweg in de oostelijke achterhaven van Zeebrugge . Deze moet het verkeer naar en in de haven verbeteren en de veiligheid verhogen. Om deze weg te realiseren, moet een ondergrondse leiding voor het transport van restgas tussen Zeebrugge en Gent worden verplaatst . De Vlaamse Regering keurt daarom het besluit goed waarin deze noodzaak wordt vastgesteld en verzoekt de afdeling Gas-Elektriciteit van de FOD Energie om het ministerieel besluit te laten nemen om deze leidingen en installaties te wijzigen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de vaststelling van de deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening .

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Op- en afrittencomplex A10/E40 - N44 te Aalter' .

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Naar aanleiding van het arrest van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebied voor stedelijke activiteiten omgeving Sportpaleis Antwerpen '.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot aanduiding van de adviesinstanties in functie van het watersysteem bij voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen en gemeentelijke plannen van aanleg . Hiermee beoogt ze een sluitende en gelijkvormige regeling voor de adviesverlening in functie van het watersysteem te realiseren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In uitvoering van het Decreet Grond- en pandenbeleid beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van de kapitaalschadecommissies en regeling van de kapitaalschadecompensatie . In het besluit wordt voorzien in een compensatie voor kapitaalschade indien een ruimtelijk uitvoeringsplan of plan van aanleg agrarisch gebied omzet naar natuur-, bos- of groengebied. Er wordt ook voorzien in een compensatie voor beschermingsvoorschriften voor de eigenaar indien een ruimtelijk uitvoeringsplan, een plan van aanleg of een erfdienstbaarheid tot openbaar nut meer dan normale beperkingen oplegt aan het landbouwgebruik.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Het Grond- en pandendecreet voorziet in de mogelijkheid om een activeringsheffing toe te passen om onbebouwde kavels of bouwgronden sneller aan te wenden, en zo de woningnood in bepaalde gebieden te reduceren. In dit kader hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de regels vaststelt voor de vaststelling van de spanning tussen de woningbehoefte en het bouwpotentieel .

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Heirenbroek in Herentals' , voorlopig vastgesteld op 28 november 2008, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Lanaken in Lanaken' , voorlopig vastgesteld op 21 november 2008, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 2 miljoen euro, voor de werkingskosten bij het in eigen beheer nemen van de inning van de verkeersbelastingen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning . Er wordt bepaald dat voor bepaalde grootschalige projecten een mobiliteitsstudie moet worden toegevoegd bij de aanvraag.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht, na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de organisatie van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs en de agentschapsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het decreet leren en werken moet de Vlaamse Regering uitvoeringsbepalingen vastleggen rond onder andere de referentiekaders, het geactualiseerde opleidingsaanbod, de modulaire structuur van de geactualiseerde opleidingen en de doelen voor de beroepsgerichte vorming . De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit van dit decreet. Het gaat om een aantal technische bepalingen in de sectoren bouw, decoratie en hout.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de eigendomsoverdracht van de onroerende goederen van het voormalig Rijksinstituut voor Grondmechanica aan de Universiteit Gent .

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het decreet over functiebeschrijvingen en evaluatie in het onderwijs voorziet naast de invoering van een uniform evaluatiesysteem in de verschillende onderwijsniveaus ook een uitdoofscenario voor de oude evaluatieregeling in het gemeenschapsonderwijs (GO!). Ook de tuchtregeling voor personeelsleden van het GO! wordt gewijzigd door dit decreet. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de evaluatie, maatregelen van orde en de tucht in het gemeenschapsonderwijs en het besluit over de preventieve schorsing en de tucht, en over het ontslag van sommige tijdelijke personeelsleden in het gesubsidieerd onderwijs en in de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding . Het betreft vooral bepalingen rond de beroepsprocedure.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie die het codo-statuut hebben, hebben geen recht meer op tijdskrediet. In afwachting van een structurele oplossing voor de arbeidsvermindering of -onderbreking in de basiseducatie, wordt tijdelijk een eigen verlofstelsel voor de basiseducatie ingevoerd, conform het stelsel tijdskrediet , en met dezelfde premies en toekenningscriteria. De Vlaamse Regering beslist daarom, na advies van de Raad van State, het besluit over het verlof voor onderbreking of vermindering van de arbeidsprestaties voor sommige personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie definitief goed te keuren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat een verlof toekent aan sommige personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie voor het uitoefenen van een andere tewerkstelling . Bedoeling is een rechtsgrond te voorzien voor een artikel uit cao 2008-2009 zodat gesubsidieerde personeelsleden binnen het eigen Centrum voor Basiseducatie een andere opdracht kunnen opnemen die niet gesubsidieerd wordt door het ministerie van Onderwijs. Ze kunnen ook een andere betrekking opnemen binnen een ander Centrum.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de sociale partners keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel drie besluiten goed in het kader van de inhoudelijke vernieuwing van het deeltijds kunstonderwijs . Het gaat onder meer om de uitbreiding van het aanbod met nieuwe opleidingen en het mogelijk maken van een nieuw academietype dat alle studierichtingen samen aanbiedt: de kunstacademie . Over deze besluiten wordt nu advies gevraagd bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de verlofregeling voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Het besluit geeft uitvoering aan cao IV en beoogt de regeling en invoering van omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht, onbezoldigd ouderschapsverlof en vaderschapsverlof. Daarnaast bevat het een kleine wijziging voor het verlof voor verminderde prestaties gewettigd door sociale of familiale redenen en de afwezigheid voor verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheid ten gunste van de personeelsleden van het onderwijs en de CLB's.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de prestatieregeling van de personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie . Het besluit bevat een aantal bepalingen over de wekelijkse arbeidsduur, jaarlijkse verlofdagen en feestdagen .

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Begin volgend schooljaar kan een nieuw vak TV/PV podiumtechniek worden ingericht in de derde graad TSO . Aan personeelsleden die deze vakinhoud al gaven, zij het onder een andere benaming binnen de al bestaande studierichting podiumtechnieken in de derde graad TSO, wordt de mogelijkheid geboden om een individuele concordantie naar dit nieuwe vak te krijgen. Op die manier kunnen zij, in afspraak met de inrichtende macht, de al opgebouwde rechten en plichten die ze verworven hadden voor het bestaande vak, blijvend overnemen naar het nieuwe vak podiumtechniek. Na onderhandelingen met de sociale partners keurt de Vlaamse Regering het besluit ter zake opnieuw principieel goed. Het gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over bepaalde aspecten van de administratieve en geldelijke toestand van personeelsleden die opnieuw in actieve dienst treden of prestaties leveren die als overwerk of bijbetrekking worden beschouwd. Het besluit coördineert en actualiseert de regelgeving met betrekking tot de cumulatie-regeling in het onderwijs . Bijkomend worden nieuwe maatregelen geïntroduceerd die structurele tekorten op de onderwijsarbeidsmarkt moeten remediëren. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Ouders in Vlaanderen hebben voor hun kinderen de keuze tussen onderwijs in een school en thuisonderwijs. De uitvoering van het thuisonderwijs is geregeld in twee besluiten. De Vlaamse Regering wijzigt die besluiten nu principieel . De wijzigingen beogen de schoolkeuze te verruimen bij verplichte inschrijvingen na negatieve controles of na weigering van controles, de vastlegging dat controles door minstens twee leden van de onderwijsinspectie moeten gebeuren en de onderwijsinspectie de kans te geven om het kind in thuisonderwijs te observeren en eventueel te bevragen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de wet over de financiering van de gemeenschappen en gewesten, waarbij de onroerende goederen voor het onderwijs worden overgedragen van de Belgische Staat naar de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, stemt de Vlaamse Regering in met het gewijzigd koninklijk besluit dat de lijst vaststelt van de naar de Vlaamse Gemeenschap overgedragen Staatsgoederen die horen bij de Universiteit Gent . In uitvoering van het bijzonder decreet over de Universiteit Gent zullen deze goederen vervolgens zonder kosten aan de universiteit worden overgedragen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de verrekening van nachtprestaties in internaten regelt. Hierdoor krijgen de personeelsleden voor de uren aanwezigheid 's nachts, tussen het slapengaan en het opstaan van de leerlingen, vier uur dienst aangerekend in plaats van drie uur . Het optrekken van de nachtprestaties wordt gecompenseerd door een bijkomende omkadering. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering legt een subsidie vast voor de optimalisering van de omkadering voor de leertijd in 2009 , en verdeelt daarvoor 5660 extra lesuren over de 5 centra voor vorming van zelfstandigen en kmo's, SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Veerle Heeren

De huidige besluiten over de opdrachten van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) beschrijven onvoldoende duidelijk de opdrachten en de grenzen van het CLB-aanbod. De Vlaamse Regering hecht daarom, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het nieuwe besluit dat de operationele doelstellingen van de centra voor leerlingenbegeleiding bundelt en actualiseert. Het besluit beschrijft de opdrachten van de CLB's op het vlak van individuele leerlingenbegeleiding, schoolondersteuning, preventieve gezondheidszorg, vaccinaties en profylactische maatregelen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Veerle Heeren

In het kader van de wet over het Generatiepact wordt een jaarlijks vastgestelde enveloppe gebruikt voor het scheppen van werkgelegenheid voor jongeren in de social profitsector. Het beheer van de enveloppe voor de private sector zou toevertrouwd worden aan VIVO, Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de social profit , dat is opgericht via een protocolovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners. De Vlaamse Regering keurt daarom het besluit goed dat taken van bepaalde sectorale fondsen toewijst aan VIVO.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

In het kader van het decreet voor de ondersteuning van sport voor het hoger onderwijs keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit goed. Het besluit regelt onder andere de erkenning en subsidiëring van een Vlaamse overkoepelende studentensportvereniging en de subsidiëring van het uitvoeren van een sportbeleidsplan.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met een aantal opmerkingen, stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van Koninklijk Besluit over de goedkeuringsprocedure en modaliteiten voor de installatie van meettoestellen gebruikt om toezicht te houden op het naleven van de verkeerswet . Het ontwerp verruimt het toepassingsgebied voor meettoestellen en is meer gericht op methodologie en procedures dan het vorige Koninklijk Besluit.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het gewijzigde Ministerieel Besluit dat de beoordelingsregels bepaalt van de theoretische en praktische examens om het getuigschrift van basiskwalificatie te halen voor het rijbewijs C, C+E, D, D+E en C1, C1+E, D1 en D1+E. De wijziging betreft vooral het toevoegen van de groep met rijbewijs C en het invoeren van lichtjes andere rubrieken voor de beoordelingen van de groep met rijbewijs C en aanverwanten en van de groep met rijbewijs D en aanverwanten.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

In uitvoering van het gelijkekansendecreet en na advies van de Raad van State bepaalt de Vlaamse Regering definitief de voorwaarden voor de erkenning en de subsidiëring van de gelijkebehandelingsbureaus , ook aangeduid als meldpunten discriminatie. Per werkingsgebied wordt één meldpunt discriminatie erkend, voor een periode van drie jaar. De meldpunten discriminatie moeten uiterlijk op 1 januari 2010 openen en zullen naast het behandelen van meldingen van discriminatoire handelingen ook preventieve acties uitwerken.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Omwille van de verwachte positieve invloed op de verkeersveiligheid stemt de Vlaamse Regering in met de ratificatie van het verdrag tussen de Belgische en de Franse regering over de uitwisseling van informatie om verkeersovertredingen te bestraffen . Door dit verdrag wordt het mogelijk verkeersovertredingen te bestraffen van Franse burgers in België en omgekeerd van Belgen in Frankrijk.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot invoering van een indexeringsclausule in haar subsidiebesluit van de natuurreservaten en van terreinbeherende natuurverenigingen .

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan haar besluit over de vergoeding van wildschade . Om een administratieve procedure te introduceren voor de vergoeding van deze wildschade wijzigde de Vlaamse Regering het Jachtdecreet. Zo wordt vermeden dat er voor elk wildschadegeval naar de vrederechter zou moeten worden getrokken. Deze decreetswijziging voorzag ook een aantal opdrachten voor de Vlaamse Regering, die met dit besluit worden uitgevoerd. Tegelijk bepaalt het besluit de datum waarop de decreetswijziging in werking treedt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 64.000 euro toe aan de vzw NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, in Brussel , voor de werkzaamheden en omkadering van een energieconsulent. De energieconsulent zal informeren, sensibiliseren, adviseren en begeleiden over de energieprestatieregelgeving en de steunmaatregelen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel