Universiteit Maastricht

Trefwoorden: vetzuren, zwangerschap, foetus, pasgeborene, leervermogen en geheugen, geboorte-uitkomsten, immuunfuncties, borstvoeding
Promotie mw.drs. Chantal E.H. Dirix
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. G. Hornstra; prof.dr. J.G. Nijhuis. Titel: "The functionality of maternal and neonatal fatty acids".
Vrijdag 3 juli 2009, 12.00 uur

Van sommige vetzuren wordt gedacht dat ze belangrijk zijn voor de foetale groei en hersenontwikkeling. Tijdens de zwangerschap heeft het nog ongeboren kind daarom veel van deze vetzuren nodig. Aangezien de relatieve hoeveelheid van deze vetzuren bij de moeder afneemt tijdens de zwangerschap kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. In dit proefschrift werd onderzocht of vetzuren van de moeder en het pasgeboren kind gerelateerd zijn aan foetaal leervermogen en geheugen, foetale groei en latere immuunfuncties van het kind. Ook is er gekeken naar het effect van vetzuurconsumptie tijdens de borstvoedingsperiode op de vetzuurniveaus in moedermelk. Enkele conclusies zijn dat, indien de gevonden relaties causaal zijn, het moederlijk vetzuur DHA gedurende de vroege zwangerschap foetale groei op een positieve manier kan programmeren. De moederlijk vetzuren AA en DGLA zijn tijdens de late zwangerschap wellicht betrokken bij foetale groeibeperking.