Dordtse kunstmanifestatie 'Academica Place d'Ary' start zaterdag

03/07/2009 10:23

Maes Okhuijsen

Parijse Place du Tertre deze zomer in Dordrecht

Dordtse kunstmanifestatie 'Academica Place d'Ary' aanstaande zaterdag van start

Dordrecht - Aanstaande zaterdag start de Dordtse kunstmanifestatie 'Academica Place d'Ary'. Tussen 4 juli en 6 september wordt het historische Scheffersplein in Dordrecht elk weekend omgetoverd tot een kunstenaarsplein, geheel in de geest van schilder Ary Scheffer. Het Academica Place D'Ary is het toneel van schilders, karikaturisten en straattheater. De kunstmanifestatie wordt zaterdag om 20.00 uur geopend door Jan Lagendijk, wethouder cultuur van Dordrecht.

Herman Koekkoek, organisator van Place d'Ary: "Wie deze zomer niet naar Parijs wil afreizen om zich te wanen in de kunstenaarswereld van het Place du Tertre kan in Dordrecht terecht op de Academica Place d'Ary. Met dit initiatief wordt gehoor gegeven aan de behoefte van vele Nederlanders deze zomer om erop uit te gaan in eigen land. Twee maanden lang kan jong en oud genieten van een artistiek festival op eigen bodem. Schilders, tekenaars, karikaturisten, beeldhouwers, keramisten en nog vele andere artiesten vormen het permanente decor. Naast deze kunstdisciplines zijn op het plein tevens muzikanten en straattheateracts te bewonderen."

Kunst op verzoek

De aanwezige kunstenaars maken een deel van hun werk op speciaal verzoek van de bezoekers. Dit kan een portret of karikatuur zijn, maar tevens een verzoek om een beeld of gebouw van de stad te maken. Een groot aantal bekende lokale artiesten en kunstenaars geeft acte de présence op het Academica Place d'Ary. Onder hen portret/stadstekenaar Jan Hensema, portret/stadstekenaar Paul Roos, schilder Robin Akkerman, stads/landschapsschilder Frans Bianchi en portret- en fijnschilder Hans Versfeld. Ook studenten van Willem de Kooning, de Kunstacademie van Rotterdam, krijgen op het plein een podium voor hun projecten.

Academica Place d'Ary

Het Academica Place d'Ary wordt gehouden van 4 juli tot en met 6 september op zaterdagen en zondagen. Uitzondering is het weekend van 18 en 19 juli in verband met het Big Rivers bluesfestival. De dagen starten om 13.00 uur en eindigen om 24.00 uur. De zondag wordt wekelijks afgesloten met een buitenfilm om 22.00 uur. Tijdens de eerste zondagafsluiting op 5 juli draait de film 'Respiro'. Op de filmagenda staan verder o.a. 'Simon', 'Moulin Rouge' en 'Little Miss Sunshine'.

Academica

De kunstmanifestatie wordt mogelijk gemaakt door financieel dienstverlener Academica. Academica is op 1 januari 1981 opgericht als onafhankelijk financieel adviescentrum voor hbo'ers, academici en middelbaar en hoger personeel. Het Dordtse Academica verbindt zich graag aan dit evenement vanwege de grote culturele waarde voor de stad.