Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Annakerk aan Bekkerveld in teken van Bach: Rites de Passage trekt de stad in

Op zaterdag 4 juli organiseert SCHUNCK* in het kader van Rites de Passage een niet alledaagse, muzikale trilogie rondom J.S. Bach (1685-1750) op drie locaties in Heerlen. Het eerste deel - een orgelconcert door Fons van der Linden is om 14.00 uur in de Annakerk aan het Bekkerveld, om 15.15 uur gevolgd door het programma Bach-Bukowski van Willem van Ekeren op niveau +5 van het Glaspaleis en - aansluitend om 16.15 uur - een heerlijke Bach-mix in het café van dezelfde locatie. Rites de Passage is de naam en het motto voor de openingsmanifestatie die de overgang markeert van het voormalige Glaspaleis naar SCHUNCK* nieuwe stijl; om te laten zien wat de doorontwikkeling zoal heeft opgeleverd en wat SCHUNCK* als belofte nog in petto heeft. Rites de Passage duurt nog t/m zondag 6 september 2009. Entree Bach-trilogie: E 10,-. Reserveren via 045-5772200 of www.schunck.nl.

Orgelconcert door Fons van der Linden (14.00 uur, Annakerk)

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) was een Duits organist, componist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent van barokmuziek. Hij wordt algemeen gezien als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de gehele geschiedenis van de klassieke muziek en geldt voor zeer velen als geniaal. Tijdens de Bach-trilogie die i.h.k.v. Rites de Passage start in de Annakerk, speelt organist Fons van de Linden achtereenvolgens Concerto d-mol (naar Concerto d-mol op. 3 nr. 11 van Vivaldi), Ich ruf zu Dir Herr Jesu Christ, Wachet auf ruft uns die Stimme, Choralfantasie over 'Wo Gott der Herr nicht bei uns hält', Christ lag in Todesbanden, Fantasia a 3. Canto fermo in Alto en Fantasia et Fuga in g.

Willem van Ekeren - Bach-Bukowski (15.15 uur, filmzaal SCHUNCK*)

Een uitzonderlijk mengsel van zang en piano, waarbij Bach's barokke stijl en Bukowski's rake lijnen tegelijkertijd klinken. Al vroeg was Willem van Ekeren een bewonderaar van de muziek van J.S. Bach (1685-1750). In de negentiger jaren raakte hij ook gegrepen door de gedichten van Charles Bukowski (1920-1994), een internationaal beroemd Amerikaans schrijver van hedendaagse proza en poëzie. Het werd Willem duidelijk dat hij de teksten van Bukowski moest combineren met de muziek van Bach. 22 Gedichten uit 'The Last Night of the Earth Poems' van Charles Bukowski zijn door een zanglijn van Willem van Ekeren verweven met 22 delen uit het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Het authentieke Bach-spel op de piano wordt gecombineerd met het bluesy-jazzy zingen van de tekst.

Bach-mix (16.15 uur, café SCHUNCK*)

De 30 minuten durende Bach-mix is gemaakt door dj FORBES en wordt gedraaid in het café van SCHUNCK* onder het genot van een heerlijk, eveneens Bachwaardig gemixt drankje.

Over Rites de Passage

Rites de Passage is als totaalproject op allerlei niveaus het visitekaartje van het nieuwe SCHUNCK*. In het project komt de nieuwe koerslijn tot uiting. Ook toont SCHUNCK* haar internationale ambities, door de samenwerking te zoeken met buitenlandse conservatoren en het exposeren van met name niet-westerse kunst. Naast een centraal, overkoepelend tentoonstellingsproject vinden er flankerende presentaties vanuit de literatuur, muziek en architectuur plaats.

www.schunck.nl

//////////////////

Noot voor redacties

Persinformatie (

Ingezonden persbericht