Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Terug in de tijd bij de Aviodrome

De 1934 Londen­Melbourne Fly-in en de Uiver-hype

Lelystad, 17 juni 2009- In het weekend van 4 en 5 juli laat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome zijn bezoekers tijdens een 'Fly-in' de sfeer proeven van de Douglas DC-2 Uiver. In 1934 ontving deze Uiver de eerste prijs in de legendarische Air Race van Londen naar Melbourne. De bezoekers van de Aviodrome wanen zich dit weekend terug in de tijd door de activiteiten die worden georganiseerd met de thema's: Australië, Engeland en Nederland uit 1934. Op 4 en 5 juli zijn er ook verschillende vliegtuigen te bezichtigen die hebben deelgenomen aan de Londen-Melbourne Race.

Hollands glorie

Wanneer na de Eerste Wereldoorlog de rust is wedergekeerd worden Air Races erg populair. In 1934 wordt de Londen ­ Melbourne race georganiseerd om het eeuwfeest van de Australische staat Victoria te vieren. De race wordt verdeeld in een snelheids- en een handicapklasse. Nadat de Nederlandse Uiver de eerste prijs krijgt, is een heuse 'Uiver hype' het gevolg. Er worden in ons land zelfs kinderen vernoemd naar de Uiver.

Ga mee op reis...

In het weekend van 4 en 5 juli wordt bij de Aviodrome deze gebeurtenis uit 1934 helemaal nagebootst met de unieke Fly-in van vliegtuigen die hebben meegedaan aan de race en tal van andere activiteiten. De 'Boemerangman' gaat samen met de kinderen in het luchtvaartpark voor ¤2,00 p.p. een eigen boemerang maken! Gedurende de dag worden er demonstraties gegeven om het boemerang gooien onder de knie te krijgen. Voor de kinderen worden er ook oud-Hollandse spelen georganiseerd zoals hoepelen, tollen en krijten. De hele dag door is er bij de informatiemarkt de gelegenheid interessante weetjes over Australië en Engeland op te doen en kunnen de bezoekers typische producten uit deze landen kopen. De bezoekers hoeven op deze dagen niet zelf voor hun eten te zorgen want er is o.a. een barbecue, een Britse 'High Thea', een kraam met fish en chips en stroopwafels bakken georganiseerd.

Vliegtuigen met een verhaal

20 oktober 1934..: 21 vliegtuigen staan gereed voor de lange intensieve race van Londen naar Melbourne. Helemaal naar de andere kant van de wereld vliegen is voor die tijd een grote uitdaging. Niet ieder vliegtuig haalt dan ook de eindstreep. Wel is er de bewondering voor alle vliegtuigen die de uitdaging aangaan en elk vliegtuig heeft een eigen verhaal. De Puss Moth raakt tijdens de race verdwaalt boven de Timorzee. Toch wordt het vliegtuig met zijn 10 dagen en 16 uur durende reis tweede in de handicapklasse. De geliefde Nederlandse Uiver komt aanzienlijk eerder aan. Namelijk in 90 uur en 13 minuten (4 en een halve dag). Beide vliegtuigen uit de jaren dertig zullen weer in volle glorie te zien zijn bij de Fly-in! Zo zullen de Miles Falcon, De Tiger Moth en de Dragon Rapide de Aviodrome voor het hele weekend bezoeken. In het laatstgenoemde vliegtuig kan men zelfs een rondvlucht boeken voor een echte vliegervaring in een historisch vliegtuig! Ook de Fokker F.2 uit 1920, het eerste echte passagiersvliegtuig van de KLM, zal op het platform van de Aviodrome te zien zijn.

Ouderwets 'swingen'

Om nog meer in de sfeer van de jaren '30 te komen kunnen de bezoekers ouderwets 'swingen' op de muziek uit die tijd. De 'zingende broeder' zal de bezoekers in vroegere tijd brengen met zijn vooroorlogse hits en zijn gitaar. Op zaterdag 4 juli zal de 'Flying Dutchman Jazzband' (het huisorkest van de KLM) spelen, het hele weekend speelt de 'J n J Delta Bluesband' en op zondag zijn de klanken te horen van een groep die echte Australische digeredoo's bespeelt! Voor degenen die deze unieke Fly-in niet willen missen: Iedereen is welkom bij deze unieke belevenis. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900- AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. De Aviodrome is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto
* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: www.aviodrome.nl




Ingezonden persbericht