Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 16 juni 2009

Welkom op het Zeeheldenfestival!

Het Zeeheldenfestival -het grootste buurtfeestje van Den Haag- vindt dit jaar plaats van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli. De locatie is als altijd het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier. Wat ooit begon als een bescheiden feestje bij het tienjarig bestaan van bewonersorganisatie De Groene Eland is in 29 jaar uitgegroeid tot een vier en een halve dag durend spektakel met ruim vijftig optredens voor levensgenieters van alle leeftijden. Op zaterdag 4 juli is er bovendien een grote informatie- en rommelmarkt op de buitenring van het Prins Hendrikplein. Het thema van dit jaar is Samen Buren. Buren (als werkwoord) is namelijk een soort samenleven - en dat kan je niet in je eentje. Samen Buren dus, om te beginnen bij het Zeeheldenfestival. Dit thema is subtiel verweven in programma en vormgeving.

Het Zeeheldenfestival is net zo divers als de wijk zelf en dat zie je aan de programmering. Met name op de woensdag- en zaterdagmiddag is die afgestemd op de jongste buurtbewoners en hun ouders met poppenkast, spelletjes, schminken en kindertheater. Ook dit jaar is er weer veel ruimte voor jong talent; de drie basisscholen uit de wijk verzorgen optredens, jeugdcircus Circaso komt, drie beginnende bands van bandcoachingsorganisatie Ready to Play treden op net als de (pas kort tevoren bekende) winnaar van het Haagse Talent Event. Maar er gebeurt meer... veel meer. Een greep uit de lange lijst van artiesten en muziek: wijkkoor Burengerucht, L'Chaim met balkanbeat/klezmer, Mdungu met Afrikaanse percussie & dans, zinderende latin/jazz van Club Guaraná, de Turkse (mee)dansgroep Mavi Boncuk, Marokkaanse fusion van Noya, blues van Given, de Regâhs met hun onvervalst Haagse flamenco, powerrock van Two Way Radio, reggae van Blended Culture met support-act Apache Sound, het tango-orkest Tipica del Mosa, Les Chats Cadiens met cajun en louisianablues en de heerlijk foute Schlagerparade. De zaterdagavond wordt geheel in stijl afgesloten door Ellen ten Damme, multiveelzijdig singer-songwriter alsmede acrobate. Maar dan is het festival nog niet ten einde! Op zondagochtend vindt het traditionele ontbijt (tegen bescheiden betaling) plaats op het fraaie, tot rust gekomen Prins Hendrikplein, dit jaar onder het genot van klassieke kamermuziek. Het Boccherini Trio -grotendeels afkomstig uit de wijk zelf- verzorgt het laatste optreden van dit jaar. Het programmaboekje wordt dit jaar huis-aan-huis verspreid in het Zeeheldenkwartier en alle informatie staat in de loop van juni ook op de site www.zeeheldenfestival.nl

> > Al 29 jaar... > > >

Al 29 jaar lang wordt dit festival georganiseerd door vrijwilligers, voor en door de wijk. Voor en tijdens het festival zijn circa honderd enthousiaste en betrokken (oud-)wijkbewoners actief om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen. Zij verzorgen onder meer de programmering, sponsor- en fondsenwerving, de publiciteit en alle facilitaire en technische benodigdheden. Tijdens de festivaldagen staan vrijwilligers achter de bar, achter de rommelkraam (waarvan de opbrengst ten goede komt aan het festival) en achter de snoep- en informatiekraam van bewonersorganisatie De Groene Eland. Weer andere vrijwilligers zorgen voor een soepel verloop van het programma en voor de EHBO.

Al die vrijwilligers zijn onmisbaar, maar net zo hard nodig zijn de medewerking en bijdragen van de gemeente Den Haag, Fonds 1818, VSB-fonds, Oranje Fonds, hoofdsponsor woningcorporatie Haag Wonen en vele andere fondsen en sponsors van binnen en buiten de wijk. En ook dit jaar hebben die weer van harte meegewerkt!