Ingezonden persbericht

De Landelijke PvdA werkgroep Milieu, Energie en Economie (LME2) organiseert zaterdag 4 juli in de Jaarbeurs te Utrecht de bijeenkomst:
"Naar een duurzame sociaal-economische orde?"

Op de bijeenkomst spreek Nederlandse bekendste econoom Arnold Heertje onder andere over de neiging te streven naar economische groei. Terwijl groei het bereiken van milieudoelstellingen tegenwerkt. Sinds de recessie blijkt namelijk dat wereldwijd het gebruik van energie daalt. In Nederland lijken de Kyoto doelstellingen onbedoeld binnen handbereik te komen. Dat is positief nieuws mits de sociale gevolgen goed worden opgevangen.

De regering gaat ervan uit dat na 2011 de economische groei weer terugkeert en zo de overheidstekorten langzaam kunnen worden beperkt. Arnold Heertje zal ingaan op de vraag of deze veronderstelling juist is en of dat de prijs van een groot begrotingstekort waard is.

Tineke De Jonge van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat in op een bredere indicator voor welvaart. Zoals bekend is het Bruto Nationaal Product geen goede indicator voor het welzijn van een land alhoewel deze wel het debat beheerst. Uit onderzoeken van onder andere de New Economics Foundation (NEF) blijkt dat er boven een zeker niveau van materiële consumptie het welbevinden van mensen niet meer toeneemt. Dit biedt mogelijkheden om klimaat- en milieubeleid te voeren zonder dat dit effect heeft op het nationaal welzijn.

Fractievoorzitter Marriëte Hamer zal ingaan op de vraag hoe de PvdA omgaat met de huidige recessie en welke rol een bredere indicator voor welzijn kan spelen in de morele agenda van de PvdA. En hoe het pleidooi voor het stimuleren van werktijdverkorting past in een breder welvaartsbegrip en verduurzaming van de economie.

Er is ruim de tijd voor vragen en debat.

De LME denkt dat het slim is de recessie te gebruiken om de economie te verduurzamen en niet meer te proberen terug te keren naar de oude situatie waarin de economie en energieverbruik jaarlijks 2% groeit. Terugkeer is ook niet mogelijk gezien de verwachtte olietekorten en de daaruit voortvloeiende hoge brandstofprijzen.

Voor economische verduurzaming is het nodig het systeem van kredietverlening en belastingheffing grondig te herzien. Tevens zal de visie op arbeid geactualiseerd moeten worden.
Deze bijeenkomst is een voorbereiding op het PvdA congres in december waar de publieke sector centraal staat.

Meer info over de bijeenkomst van 4 juli is te vinden op: http://www.lme.pvda.nl/.
Aanmelden kan via lme@pvda.nl.



Ingezonden persbericht