Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Negende gemeente van Zuid-Holland Barendrecht scoort in onderzoek beste gemeenten
BARENDRECHT (maandag 6 juli 2009) ­ De gemeente Barendrecht scoort in een onderzoek van Els- evier naar beste gemeenten van Nederland: van alle 441 gemeenten staat Barendrecht op de 66e plaats, en van Zuid-Holland is Barendrecht gemeente nummer 9. Het onderzoek heeft alle gemeenten vergeleken aan de hand van 21 indicatoren, verdeeld over acht rubrieken. Barendrecht scoort hierbij hoog op onder andere nabijheid onderwijs, welstand, verkeersveiligheid en economische positie. Op het gebied van kans op een huis en historisch decor komt Barendrecht zeer matig uit het onderzoek.

Sterke punten Barendrecht
Barendrecht heeft een hoge score in de rubriek voorzieningen: nabijheid onderwijs zeer goed en nabijheid winkels en digitale dienstverlening goed. Ook de veiligheid doet het goed, zoals ook al bleek uit de Baren- drechtse Barometer: misdaad wordt gewaardeerd als redelijk en verkeersveiligheid als zeer goed. Qua soci- aal klimaat staat Barendrecht ook goed op de kaart: zeer goed was de waardering wat betreft welstand en redelijk wat betreft probleemwijken.

Zwakke punten Barendrecht
Niet op alle punten scoort de gemeente hoog. Helaas voor alle culturele instellingen en horeca in Baren- drecht heeft Elsevier de nabijheid van cultuur en uitgaansleven getypeerd als matig. Dit geldt ook voor het onderdeel recreatieterrein: aanwezigheid van parken, volkstuinen en sportterreinen. Overigens is dit oordeel gebaseerd op een onderzoek van CBS uit 2003, en sindsdien is er veel veranderd in het Barendrechtse.

Barendrecht in de regio
Vergeleken met diverse buurgemeenten wordt Barendrecht goed gewaardeerd. De andere gemeenten uit de BAR samenwerking, Albrandswaard en Ridderkerk, staan respectievelijk op de 198e en 151e plaats. Grote buur Rotterdam staat op de 283e plaats. In Zuid-Holland volgt Barendrecht na Wassenaar (4e), Leiderdorp (33e), Rijswijk (36e), Zoeterwoude (47e), Noordwijk (49e), Leidschendam-Voorburg(50e), Lisse (56e) en Teylingen (58e).

Opbouw onderzoek
Elsevier heeft alle 441 gemeenten van Nederland met elkaar vergeleken. Hiervoor heeft het blad 21 indicato- ren gebruikt, verdeeld over 8 rubrieken. De rubrieken zijn: omgeving, voorzieningen, zorg, sociaal klimaat, veiligheid, economie, bereikbaarheid en vrijetijdsvoorzieningen.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht