Hans Bos na dubbele zege op titelkoers in Olympia-klasse van Renault Clio Cup

Gorinchem, 6 juli 2009 - Het was zijn derde raceweekend in de Renault Clio Cup. Maar na de Formido Midzomerraces op het TT-circuit van Assen weet coureur Hans Bos uit Gorinchem hoe het is om te winnen in deze zeer competitieve autosportklasse. Dankzij twee zeges in de Olympia-klasse besteeg Bos zowel op zaterdag als zondag het hoogste treetje van het erepodium. ,,Erg gaaf'', aldus Bos.

Dat Hans Bos een snelle autosportleerling is, bewees hij de afgelopen twee jaar reeds in de Suzuki Swift Cup. In deze opstapklasse voor nationaal racetalent beklom hij razendsnel de prestatieladder. Na vele zeges in de Swift Cup maakte de 21-jarige rijder van Team Bleekemolen dit jaar een vervolgstap in zijn snelle carrière. Tijdens de Paasraces debuteerde Bos in de Clio Cup, een klasse die bekend staat als uitermate spannend en waarbij er vele deur-aan-deur-gevechten zijn.

Stap voorwaarts
Naast het racen voor een algemeen klassement, komen Clio-rookies tevens uit in de zogenaamde Olympia Cup. Samen met gentleman drivers strijden de Clio-nieuwkomers om deze extra titel. Hans Bos is inmiddels één van de kampioenskandidaten. Na twee derde plaatsen met Pasen en een tweede plek tijdens het Masters-weekend, maakte Bos in Assen wederom een stap voorwaarts. Met een dubbele zege tijdens de twee races op het vermaarde TT-circuit steeg Bos naar de tweede rang in het tussenklassement van de Olympia Cup. Met 37 punten heeft de Gorinchemmer nog maar 7 puntjes achterstand op koploper en teamgenoot René Steenmetz.

Geheim
Het geheim van Bos' eerste zege lag in een uitstekende kwalificatie. Tussen alle gerenommeerde en meer ervaren coureurs zette de 2 meter lange Bos een zeer nette 7de tijd algemeen neer. ,,Omdat de eerste acht rijders uit de kwalificatie, volgens het reversed grid-systeem, in omgekeerde volgorde mogen starten, stond ik op de grid zelfs op plek 2'', vertelt de Zuid-Hollander. ,,Ik was bij de start uitstekend weg en kon polesitter Marco Bikkers snel passeren. Daardoor lag ik voor het eerst sinds mijn overstap op kop van het complete Clio-veld in deze uitermate sterke autosportdivisie. Dat gaf een enorme kick natuurlijk.''

Het was geen surprise dat Bos de eerste plek algemeen niet tot het einde kon volhouden. Daarvoor is de ervaring bij andere topcoureurs nog een klein beetje te groot. ,,Als ik in de Swift Cup een foutje maakte, kwam je daar nog wel eens mee weg. Hier wordt dat direct afgestraft en ben je meteen een plekje kwijt'', weet Hans Bos. Uiteindelijk werd hij als 8ste algemeen afgevlagd, maar hield hij wel al zijn concurrenten uit de Olympia Cup achter zich. ,,Mijn eerste Clio-winst ooit!'', glom Bos terecht.

Heel fraai gevecht
Omdat Hans Bos in de eerste manche volgens de wedstrijdleiding bij een herstart een tegenstander zou hebben gehinderd, kreeg de talentvolle coureur een straf opgelegd. Hij moest tijdens de tweede heat achteraan starten. Deze tegenslag motiveerde Hans Bos alleen maar ons snel naar voren te rijden. Dat lukte hem uitmuntend, want ook dit keer was hij alle concurrenten in de Olympia Cup te snel af. ,,Ik had er bij de start gelijk twee te pakken. Omdat een aantal coureurs elkaar al bij de eerste bocht van de baan tikte, kwam ik weer wat verder naar voren. Door vervolgens strak te racen en meer concurrenten te verschalken, kwam ik bij koploper Alexander Keijzers uit. We hadden een heel fraai gevecht. Ik denk dat we wel vier keer van positie zijn gewisseld. Uiteindelijk hield ik het hoofd koel en won wederom.''

Veel geleerd
Naast twee overwinnaarsbekers neemt Hans Bos ook bakken waardevolle ervaring mee naar huis. ,,Ik heb veel geleerd. Ik heb opgestoken hoe de toprijders aanremmen voor een bocht, hoe ze deze insturen, welke snelheid ze halen en hoe ze met elkaar het gevecht aangaan'', zei hij. ,,Veel bekenden van me, die via mijn sponsor Formido kaarten hadden gekregen voor de Formido Midzomerraces, waren getuige van mijn eerste Clio-zeges. Dat maakt mijn geslaagde raceweekend des te mooier!''

Clio Cup, Midzomerraces Assen, 4 en 5 juli 2009
Uitslag race 1 Olympia Cup:
1. Hans Bos (Gorinchem, Team Bleekemolen) 12 ronden, 2. Alexander Keijzers op 1,464 seconde, 3. Wilbert van der Burg op 12,977.
Uitslag race 2 Olympia Cup:
1. Hans Bos 12 ronden, 2. Alexander Keijzers op 1,216 seconde, 3. René Steenmetz op 1,943.

Stand Olympia Cup van Clio Cup na 6 van 14 races:
1. René Steenmetz 44 punten, 2. Hans Bos 37, 3. Wilbert van der Burg 37.

---