Huizen, 06 juli 2009

Van Amersfoort Racing breekt ban op Lausitzring

Met drie podiumklasseringen kende Van Amersfoort Racing een sterk raceweekeinde in de ATS F3 Cup. Op de Lausitzring scoorde het door Volkswagen ondersteunde succesteam uit Huizen drie podiumplaatsen, waaronder een zege. "In het verleden waren we nooit erg succesvol op dit circuit. Dit weekeinde hebben we daar duidelijk mee afgerekend", meldde teameigenaar Frits van Amersfoort zeer tevreden.

Na het vijfde weekeinde heeft Laurens Vanthoor namens Van Amersfoort Racing het kampioenschap nog steviger in zijn greep. De jonge Belg voegde 22 punten toe aan zijn conto en leidt nu het kampioenschap met 96 punten, Stef Dusseldorp volgt op plaats twee met 54 punten.

Naast de zege in race 1, een tweede plaats in de tweede wedstrijd brachten 2 snelste ronden en 2 pole positions de nodige extra punten. Frits van Amersfoort: "Ik zie Laurens steeds sterker worden. Hij is veel relaxter in de aanloop naar een race en straalt zelfvertrouwen uit."

De wedstrijd op zaterdag onderschreef de dominantie van het succesteam uit Huizen. De van pole position vertrokken Vanthoor reed van start tot finish aan de leiding in een ziedend tempo. De Belg reed met zijn Dallara powered by Volkswagen de nummer twee op 12,4 seconden achterstand en tekende voor de snelste ronde.

Op zondag kwam de Belgische polesitter bij de start matig weg door een stokkende motor. Laurens Vanthoor nestelde zich vervolgens achter concurrent Nico Monien en joeg de Duitser 23 ronden lang op. Het gaatje kwam er niet, dus verzamelde de kampioenschapsleider met de tweede plaats belangrijke punten. Temeer Laurens ook deze race weer de snelste coureur bleek.

"Laurens wist dat hij Monien alleen kon passeren met een alles-of-niets-actie, maar deed dat niet. Hij reed in het belang van het kampioenschap", zag Frits van Amersfoort. "Vorig seizoen denk ik dat Laurens het risico het genomen. Zeker na zo'n mislukte start. Nu raakte hij niet gefrustreerd, maar incasseerde koel zijn punten."

Stef Dusseldorp revancheerde zich in de tweede race van het weekeinde voor de matige resultaten van de laatste drie wedstrijden. Als vierde gestart won de rookie uit Lichtenvoorde al snel een plaats, om 23 ronden lang de druk van concurrent Markus Pommer te weerstaan en zo achter zijn teamgenoot als derde te finishen. Dusseldorp behield zo de tweede plaats in het kampioenschap met acht punten voorsprong op Rafael Suzuki.

"Op zaterdag spinde Stef ongelukkig op een waterstroompje bij het opkomen van het binnencircuit en viel terug van plaats 2 naar plaats 10. Ik was even bang dat hij in een dip terecht zou komen, na drie teleurstellingen achter elkaar. Vanmiddag bewees Stef de dip al weer te boven te zijn. Hij weerstond knap de druk en stond gewoon weer zich op het podium", complimenteerde de teameigenaar zijn pupil.

Het volgende raceweekeinde om de ATS F3 Cup vindt plaats in het weekeinde van 7 augustus op het TT-circuit van Assen (NL).