Gemeente Dordrecht

Nieuwe beschermlaag voor asfaltwegen

Vanaf 8 juli splitten

Elk jaar brengt de gemeente op een aantal wegen in Dordrecht een nieuwe beschermlaag aan. De werkzaamheden vinden plaats op woensdag 8 juli overdag en 's avonds tot 21.30 uur. Tijdens de werkzaamheden wordt de weg tijdelijk afgesloten. Om schade aan auto's te voorkomen geldt tijdens de werkzaamheden een parkeerverbod.

De gemeente voert de werkzaamheden in deze periode uit omdat het dan droog en niet te koud is. Bij slecht weer worden de werkzaamheden doorgeschoven naar de volgende dag. De werkzaamheden vinden overdag en 's avonds plaats. De volgende straten worden overdag aangepakt:

* Willemsdorp;

* Viottakade, de oostkant tussen Frans Lebretlaan en Hugo de Grootplein;
* Burg. Jaslaan tussen Overkampweg en Achterweg;
* Elzenlaan;

* Kastanjelaan;

* Gravensingel tussen Kastanjelaan en Dubbelsteynlaan Oost;
* Eemsteynstraat tussen Eemsteynplein en Dubbeldamse weg.

In de volgende straten worden de werkzaamheden in de avond, na 18:00 uur uitgevoerd:
* Groenezoom;

* Oranjelaan tussen de Esso-pomp en Prins Hendrikbrug;
* Een deel van de Merwedestraat in beide richtingen, vanaf de afrit van de N3 tot aan de Dommelstraat.

Overlast
Na ongeveer twee dagen wordt het restant losse steentjes opgeveegd. Desondanks zorgt het verkeer voor nog meer losse steentjes. Bij aanhoudend droog weer kan er ook overlast van stof ontstaan. De gemeente streeft ernaar om binnen veertien dagen de weg nog een keer te vegen, zodat eventuele overlast uiteindelijk verdwijnt.

Waarom?
Asfalt bestaat uit een mengsel van steentjes (steenslag), zand en bitumen. Bitumen houdt de steentjes en het zand bij elkaar. Door weersinvloeden (zon, vorst, dooizout) gaat de kwaliteit van het bitumen achteruit (het wordt bros) en verliest het bindkracht. Daarnaast zorgt het verkeer ervoor dat de bovenste laag van het bitumen slijt. Daardoor raken steentjes los en er ontstaan scheuren in de weg. Om gevaarlijke gaten in de weg te voorkomen, brengt de gemeente om de zoveel jaar een nieuwe laag op de 'versleten' wegen aan.

Datum 6 juli 2009