PwC: Opnieuw mager kwartaal Europese beursintroducties

06/07/2009 16:23

PricewaterhouseCoopers B.V.

De Europese beursintroductiemarkt kende weer een mager kwartaal met slechts 28 nieuwe noteringen. In totaal waren deze introducties goed voor een bedrag van 456 miljoen euro. Dit is verhoudingsgewijs aanzienlijk meer dan de 9 miljoen euro van het eerste kwartaal, maar fors minder in vergelijking met de 133 beursintroducties met een waarde van 9,2 miljard euro van dezelfde periode in 2008. Dit blijkt uit de IPO (Initial Public Offering) Watch Europe Q2 2009 van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

De beursintroducties bleven last ondervinden van het verlies van vertrouwen in de kapitaalmarkten. Daarnaast is er veel druk op investeerders geweest om hun geld te beleggen in genoteerde bedrijven die een claimemissie deden.

Van de 456 miljoen euro werd 88% opgehaald door vier nieuwe noteringen. De grootste beursintroductie was op de Londense AIM markt en kwam op naam van de vastgoedinvesteerder Max Property Group. In totaal werd er 226 miljoen euro met deze notering opgehaald. De tweede plaats was voor het Poolse Lubelski Wegiel Bogdanka. De introductie van het koolmijnbedrijf bracht aan de Warsaw Stock Exchange 116 miljoen euro op. Investeerder Altus Resource Capital is terug te vinden op de derde plaats met 30 miljoen euro. Het bedrijf ging een notering aan op de Londense SFM markt.

De Londense beurzen haalden met bovenstaande noteringen en een kleinere beursintroductie 258 miljoen euro op. De beurs in Warsaw, Polen kon de meeste nieuwe fondsen bijschrijven, namelijk zeven met een totale waarde van 126 miljoen euro. NYSE Euronext, waar de Amsterdamse beurs deel van uitmaakt, kende weliswaar zes introducties, maar deze brachten slechts één miljoen euro op.

Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij PricewaterhouseCoopers: "Europese beursintroducties bleven uit, zelfs in dit traditioneel zeer drukke seizoen. Dit is vooral te wijten aan het grote aantal claimemissies in het eerste half jaar van 2009. In Londen werd er bijvoorbeeld 50 miljard euro opgehaald met deze claimemissies, terwijl in bijvoorbeeld het 'kredietcrisisloze' jaar 2007 voor 39 miljard euro werd verdiend met IPO's. En ook in Nederland hebben verschillende bedrijven, zoals Heijmans, TomTom en Wavin, claimemissies aangekondigd. Er is geen indicatie dat er op korte termijn eerste noteringen zijn bij te schrijven aan de Europese beurzen. Wel zijn er tekenen dat bedrijven langzaamaan beginnen met de voorbereidingen voor een IPO. Dit proces kost echter minstens een half jaar en daarom verwachten wij geen herstel tot het tweede kwartaal van 2010. Als de markt zich dan weer opent richten ondernemingen zich eerst op de beurs van hun thuisland.""

De Europese markten blijven niet-Europese ondernemingen aantrekken. Er waren acht bedrijven die de stap maakten en deze haalden daarmee in totaal 24 miljoen euro op. Een significante daling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toen er 35 IPO's waren met een totale waarde van 3,6 miljard euro. De favoriete beurzen voor niet-Europese ondernemingen waren de Deutsche Börse, NYSE Euronext en de Luxemburgse beurs. Indiase ondernemingen kozen voornamelijk voor een notering aan de laatste.

Niet-Europese beurzen

De Amerikaanse beurzen zagen tevens een verval van IPO's vergeleken met vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2008 werden 18 nieuwe noteringen bijgeschreven met een totale waarde van 3,3 miljard euro en deze periode waren er 12 beursintroducties met een waarde van 1,2 miljard euro. In Rusland waren er in totaal twee IPO's die beiden geen geld opbrachten. Recente cijfers van PricewaterhouseCoopers lieten tevens een verval in IPO-activiteit zien in Hong Kong voor het eerste half jaar van 2009. Er waren 18 beursintroducties, die een bedrag van 1,6 miljard euro opbrachten en in dezelfde periode een jaar geleden waren er 23 met een waarde van 4,2 miljard euro. In Shanghai en de Shenzhen Stock Exchanges waren er geen IPO's het eerste half jaar van 2009.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl