Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 6 juli 2009 Nummer 164

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote stedenbeleid op werkbezoek in Eindhoven Commissie blij met hogere frequentie treinverbinding

De Statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote stedenbeleid (EMG) is enthousiast over het plan van NS om in de eerste week van september in Brabant een proef te houden om elke tien minuten een trein vanaf Eindhoven, via 's-Hertogenbosch, naar Amsterdam te laten rijden. "Het is het begin van treinen zonder spoorboekje. We zijn heel blij dat NS een traject in Brabant heeft gekozen als eerste proef," zegt commissievoorzitter mw. Kerkhof-Mos.

De commissie EMG was op werkbezoek in Eindhoven, waar ze in de ochtend sprak met wethouder Van Merriënboer en NS en ProRail over de aanpak van het stationsgebied in Eindhoven. De verbreding van de spoortunnel naar 30 meter, alsmede het vergroten en mogelijk naar twee verdiepingen ombouwen van busstation Neckerspoel kwamen aan de orde. Ook de aanleg van een tweede OV-as door de stad, waarmee verbinding gelegd kan worden naar een mogelijk nieuw intercity-station 'Eindhoven Airport' kwam aan de orde.

In de middag bezocht de commissie EMG Eindhoven Airport en de Vliegbasis Eindhoven. Directeur Meijs van Eindhoven Airport lichtte de ambities van het vliegveld toe, waarbij hij benadrukte de groei van vliegreizigers uit de regio in de toekomst te willen opvangen. Nu maakt slechts 16 % van de vliegreizigers uit de regio, gebruik van Eindhoven Airport. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst 40 tot 50 % wordt. Daarnaast stelde hij dat op Eindhoven Airport driekwart lijnvluchten worden uitgevoerd, en slechts 25 % van de vliegbewegingen chartervluchten zijn, veelal met een zonbestemming.

Op Vliegbasis Eindhoven, het militaire deel van het vliegveld, lichtte de plv. commandant van de vliegbasis toe toonaangevend te zijn op gebied van luchttransport met eigen vliegtuigen. Door de missie van Nederland in Afghanistan, is het volume aan cargo en passagiers de afgelopen tijd spectaculair gegroeid. Ook hoopt de militaire basis binnenkort de vestiging toegewezen te krijgen van het EATC, het European Air Transport Command. Het EATC is een samenwerking tussen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland waarmee de luchttransportmiddelen onder Europees commando worden geplaatst. Vestiging in Eindhoven zou betekenen dat ruim 150 (internationale) arbeidsplaatsen op de vliegbasis een vaste werkplek krijgen.Provincie Noord-Brabant