Waterschap Aa en Maas

Groote Wielen

Mogelijk zwemmersjeuk in de Groote Wielen

Waterschap Aa en Maas heeft aanwijzingen dat er in de Groote Wielen larven zitten die zwemmersjeuk veroorzaken. Zwemmersjeuk is een uitslag van de huid veroorzaakt door larfjes van een platworm. De jeuk is hinderlijk maar niet gevaarlijk. Vorig jaar zijn de larven ook aangetroffen, onderzoek zal deze week uitwijzen of het dit jaar weer zwemmersjeuk betreft.

Het waterschap adviseert om contact met het water te vermijden. Aa en Maas benadrukt dat het water van de Groote Wielen geen zwemwater is! Zwemmers kunnen op www.brabant.nl terecht voor informatie over de officiële, gecontroleerde en veilige zwemplassen. De gemeente 's-Hertogenbosch plaatst waarschuwingsborden bij de Groote Wielen. Om recreanten acuut te waarschuwen zijn dit weekend tijdelijk borden geplaatst die waarschuwen voor botulisme, dit omdat er geen borden voorhanden waren die waarschuwen tegen zwemmersjeuk. Er is geen sprake van botulisme en de borden worden binnenkort vervangen.

Wat is zwemmersjeuk?
Zwemmersjeuk is een uitslag van de huid veroorzaakt door larfjes van een platworm. Deze larfjes zitten vaak in waterslakken en zijn met het blote oog niet te zien. Een larfje dat doordringt in de huid van een mens, sterft daar en veroorzaakt een soort muggenbult. De huiduitslag verdwijnt na een paar dagen vanzelf.

Wat moet ik doen tegen zwemmersjeuk?
Wie veel last heeft van zwemmersjeuk, kan aan de huisarts een jeukstillend middel vragen. Onverhoopt toch in contact gekomen met water waarin kans is op zwemmersjeuk? Dan kan het aantal bultjes beperkt worden door meteen stevig af te drogen (scrubeffect). De larfjes die dan nog niet in de huid zitten, worden weg gewreven. Douchen helpt niet.

Waar kan ik zwemmen?
Waterschap Aa en Maas benadrukt dat het water van de Groote Wielen géén officieel zwemwater is! Dit betekent dat het water niet op kwaliteit en veiligheid wordt gecontroleerd. Het zwemmen in het water van de Groote Wielen wordt daarom ontraden. Zwemmers worden geadviseerd te zwemmen in door de Provincie aangewezen wateren. Voor meer informatie kijk op www.brabant.nl of bel de zwemwatertelefoon: 073- 680 80 58.