Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Koeler met grote kans op onweer
6 juli 2009 - Onweersbuien met lokaal flink wat regen en windstoten blijven de komende dagen de toon aangeven. De buien kunnen in het hele land vallen, waardoor de droogte op veel plaatsen afneemt. Ook de warmte verdwijnt. Deze week kan het zeker als het buiig en bewolkt is, zelfs vrij koel aanvoelen. Mogelijk treedt vanaf het weekeinde weer een licht herstel op.
Uitzonderlijk veel regen bij de zware onweersbuien van 3 juli (Bron: KNMI)

Verschillende landen in Europa hebben te maken met buiig weer en wind. Zie www.meteoalarm.eu.

Het onweer van 3 juli
De zware onweersbuien die vrijdag over een groot deel van ons land trokken hebben enorme hoeveelheden regen opgeleverd. Zo viel in Siebengewald (L.) 78 mm, Apeldoorn 75 mm, Elburg 74 mm, Vaassen 68 mm en in Enschede 43 mm.

De 3e juli is in deze meteorologische zomer de derde dag geworden met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 mm. Eerder gebeurde dat op 28 juni (Venlo 64 mm) en 27 juni (Eerbeek 51 mm). Ook kort voor het begin van de zomer op 26 mei werden in het westen hoeveelheden afgetapt van bijna 60 mm.

Het onweer van 3 juli maakte een einde aan het dukkende tropische weer. De 2e en 3 juli waren de eerste tropische dagen met resp. 31,1 graden in Volkel en 32,5 graden op de vliegbasis Twenthe.

Weeralarm voor zwaar onweer
In de loop van vrijdag 3 juli ontstonden boven ons land onweersbuien die in het begin van de middag boven het midden en zuidoosten zo actief werden dat het KNMI de waarschuwingen opwaardeerde tot een weeralarm voor zwaar onweer voor de regio's in het oosten en noorden van het land. Het buiengebied trok in de middag en het begin van de avond verder activerend en langzaam in noordoostelijke richting.

Het KNMI geeft een Weeralarm voor zwaar onweer als in een gebied ter grootte van minstens 50 bij 50 kilometer of langs een buienlijn met een lengte van minstens 50 kilometer minstens 500 ontladingen per 5 minuten worden verwacht. Volgens het bliksemmeetnet is dat aantal op verschillende plaatsen bereikt. In het gebied tussen Venlo en Nijmegen sloegen de bliksemtellers zelfs uit tot 656 ontladingen in vijf minuten.

Eens in de 100 jaar
Lokaal gingen de buien vergezeld van hagelstenen zo groot als knikkers en op een aantal plaatsen kwam het tot een wolkbreuk. De waarnemer in Elburg kreeg vrijdagmiddag tussen half 3 en 4 uur een hoeveelheid die ongeveer normaal is voor de hele maand juli. Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm.

Ook zijn zware windstoten van meer dan 75 km/uur geregisteerd. In Lauwersoog schoot de windmeter uit tot 80 km/ uur.

Terwijl diverse plaatsen in het oosten en noorden getroffen werden door het noodweer scheen aan de achterkant van het buiengebied in het westen en zuidwesten en later ook in het midden volop de zon bij aangename temperaturen. Ook in het gebied dat getroffen is zijn, zoals gebruikelijk bij onweersbuien, grote verschillen opgetreden. Op sommige plaatsen is er nagenoeg niets zijn gebeurd, terwijl een eindje verderop de straten blank stonden, kelders onderliepen en de bliksem insloeg.

Onder Verder Lezen staan links naar actuele kaartjes van neerslag, temperatuur en de bliksemontladingen.

Extreem weer Europa
In verschillende landen heeft het onweer huisgehouden. Vooral Duitsland werd getroffen. Vlak over de grens in Kleef bij Nijmegen viel 56 mm. Sigmaringen kreeg volgens de Deutscher Wetterdienst 73 mm. De website www.meteoalarm.eu waarschuwt ook dit weekeinde voor mogelijk hevig onweer in verschillende Europese landen.

Meer informatie over bliksem, zwaar onweer, zware regen en het Weeralarm in onze rubriek Nader Verklaard.

---

Eerste uitgave: 24-06-09