ProRail

Persbericht

06-07-2009

Webcam Brug over de IJssel in de lucht

Bezoekers van de website www.hanzelijn.nl kunnen vanaf heden de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe spoorbrug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem live volgen. Een webcam volgt de activiteiten op het bouwterrein van minuut tot minuut.

Bouwcombinatie Welling/Züblin bouwt in opdracht van ProRail een nieuwe spoorbrug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem. De nieuwe rode brug is circa één kilometer lang en heeft een doorvaarthoogte van minimaal negen meter. Volgens planning rijdt na Pinksteren 2011 alle treinverkeer tussen Zwolle en Amersfoort v.v. over de nieuwe brug. De huidige hefbrug zal daarna worden gesloopt. Eind december 2012 rijden ook de treinen van de Hanzelijn over de nieuwe brug.

Hanzelijn

ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.webcambrugoverdeijsselindeluch t&category=Regionaal]