Gemeente Nijmegen

Overzicht voorzieningen en maatregelen Vierdaagse 2009


06/07/2009

Nijmegen maakt zich op voor de 93ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen en de 40ste Vierdaagsefeesten. Ongeveer 44.000 wandelaars gaan dit jaar van start en meer dan een miljoen feestgangers kunnen genieten van zo'n 25 podia en vermaakcentra en ruim 150 terrassen. Om de wandelaars een vrije en veilige doortocht en feestelijke intocht te garanderen en de feesten voor bewoners en bezoekers veilig te laten verlopen, is het nodig tal van maatregelen te nemen en voorzieningen te treffen.

Deze kunnen betrekking hebben op veiligheid, het handhaven van geluidsnormen, verkeersmaatregelen, de bereikbaarheid van het stadscentrum etcetera.

Een overzicht van de maatregelen en voorzieningen is gepubliceerd op www.nijmegen.nl. De belangrijkste voorzieningen en maatregelen staan in dit bericht.

Podia, terrassen en standplaatsen
Sluitingstijden podia tijdens de vierdaagseweek:

zaterdag, zondag, maandag 00.00 uur
dinsdag, woensdag, donderdag 00.30 uur vrijdag 01.00 uur

De terrassen en standplaatsen sluiten van zaterdag t/m vrijdag om
02.00 uur.

Afsluiten binnenstad en benedenstad
In de week van de Vierdaagsefeesten is vrijwel alle ruimte in de binnenstad en benedenstad nodig om plaats te bieden aan de festiviteiten en hun bezoekers. Het centrum is daarom van zaterdag 18 tot en met vrijdag 24 juli elke avond én op vier middagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Per dag is de situatie als volgt:

zaterdag 18 juli afsluiting vanaf 18.00 uur (Molenstraat vanaf 12.00 uur)
zondag 19 juli afsluiting vanaf 12.00 uur maandag 20 juli afsluiting vanaf 12.00 uur (parkeerplaats Molenpoortdak bereikbaar) dinsdag 21 juli afsluiting vanaf 18.00 uur woensdag 22 juli afsluiting vanaf 10.00 uur

Dan zijn eveneens afgesloten de Waalkade, Voerweg, Hoogstraat, Hertogstraat, Hertogplein, Van Broeckhuysenstraat en Van Schevichavenstraat.

De In de Betouwstraat is vanaf 15.00 uur afgesloten. Donderdag 23 juli afsluiting vanaf 18.00 uur Vrijdag 24 juli afsluiting vanaf 12.00 uur

Bewegwijzering binnenstad en benedenstad Het publiek wordt met bewegwijzeringsborden naar de belangrijkste podia verwezen. Op diverse plaatsen in de stad staan ook dit jaar weer lichtkranten. Daarop staat bijvoorbeeld wanneer het bij bepaalde optredens té druk is, zodat bezoekers een alternatief kunnen zoeken. Daarnaast wordt het publiek via de lichtkranten gewezen op alternatieve looproutes wanneer straten verstopt dreigen te raken. De lichtkranten worden ook gebruikt bij onverhoopte calamiteiten. EXIT-banners aan de rand van de evenementenpleinen wijzen naar de uitgangswegen en city-guides (gidsen op stelten) sturen op dinsdagavond tijdens het vuurwerk het publiek op de Waalkade. Op de bewegwijzering wordt ook de kleur van de zone waarin men zich bevindt aangegeven.

Fietsstallingen
Voor bezoekers van de (Vierdaagse)feesten zijn er extra (bewaakte) stallingsmogelijkheden. Deze kunnen ook gebruikt worden door bewoners.

Vanuit het oogpunt van veiligheid is het in bepaalde gebieden van het centrum van de stad niet toegestaan fietsen of brommers te plaatsen. De fietsblokken in de Koningstraat, Pauwelstraat, Augustijnenstraat, gedeelte Bloemerstraat, Hertogstraat, Joris Ivensplein, gedeelte Klein Mariënburg, Lange Hezelstraat, gedeelte Mariënburgsestraat, Molenstraat, Plein 1944, Van Schevichavenstraat en een gedeelte Ziekerstraat worden voor de duur van de Vierdaagsefeesten verwijderd. Ter plaatse wordt het verbod op het plaatsen van fietsen en brommers met borden bekend gemaakt.

Daar waar het stallen van fietsen niet is toegestaan worden deze verwijderd. Fietsen die tussen 18 en 25 juli door de gemeente worden verwijderd, kunnen tegen betaling op vertoon van een legitimatie- en eigendomsbewijs en tegen betaling van (EUR 25,00) terug gehaald worden bij de AFAC, Plein 1944 nummer 128. Openingstijden: zaterdag 18 juli t/m vrijdag 24 juli van 10.00 uur tot 17.30 uur. Zaterdag 25 juli van 10.00 uur tot 14.00 uur.