Socialistische Partij

SP: Amsterdam moet nu regie pakken over taxibranche

06-07-2009 * Het doodslaan van een klant door een taxichauffeur op het Leidseplein zondag bewijst dat ook de nieuwe wethouder Gerson de wildwest-taferelen in de Amsterdamse taxiwereld niet heeft kunnen stoppen. Volgens de SP is het dieptepunt bereikt als het gaat om gevolgen van de liberalisering van de taximarkt en moet de gemeente nu echt de regie pakken.
De SP pleit lokaal en landelijk al twee jaar voor ingrijpende maatregelen in de taxibranche. Zo moeten er gemeentelijke vergunningen worden afgegeven en moeten alleen taxicentrales toegang krijgen tot standplaatsen. Daarvoor moet zeker de landelijke Taxiwet worden aangepast, maar ook op gemeentelijk niveau kan meer gedaan worden. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: "Burgemeester Cohen en wethouder Gerson roepen nu naar Den Haag dat die nieuwe Taxiwet er snel moet komen, maar ze hebben zelf jarenlang nagelaten maatregelen te nemen rond de taxistandplaats op het Leidseplein. Daar hebben ze de wet niet voor nodig, want bij Centraal Station en ook op Schiphol zijn wel maatregelen getroffen."

Lees hier de voorstellen die SP-Kamerlid Emile Roemer twee jaar geleden al deed om een einde te maken aan de taxichaos in Amsterdam en andere steden.