Gemeente Apeldoorn
Nieuwe cultuurhistorische fietsroute 'Rondje Zuid'

Apeldoorn-Zuid kent vele markante punten. Een aantal van deze locaties is opgenomen in een speciale fietsroute met als naam 'Rondje Zuid'. De Bellevue-fietsroute is een onderdeel van het jaarlijkse Wijk in Beeldproject, een samenwerking tussen CODA, gemeente Apeldoorn en het Erfgoedplatform. De fietsroute is verkrijgbaar bij diverse verkooppunten waaronder de VVV, CODA en diverse boekhandels en kost E 2,95.

De route is ongeveer 20 kilometer lang en begint in de Rivierenbuurt ter hoogte van Dok Zuid. Onderweg komen deelnemers onder andere langs beken en sprengen, monumenten, parken en de fraai gerestaureerde Metaalbuurt. Fietsers krijgen diverse bouwstijlen te zien zoals die van vóór de Tweede Wereldoorlog in de Vogelbuurt en de periode daarna in de Componistenbuurt. In de route zijn diverse mogelijkheden voor wandeluitstapjes zoals in de parken, het sprengenbosje langs de Egerlaan en langs de Dubbelbeek. Op de route zijn diverse horeca-gelegenheden waar gepauzeerd kan worden.

Apeldoorn-Zuid staat bekend als een arbeiderswijk. Oorspronkelijk bestond het gebied uit buurtschappen en landbouwgronden, die in de loop van de twintigste eeuw werden opgenomen in de zich uitbreidende woonbebouwing van Apeldoorn. De wijk is een van de oudste Apeldoornse stadswijken, een groot aantal woningen dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Met zijn bijna dertigduizend inwoners is het tevens een van de grotere wijken van de stad. Apeldoorn-Zuid is onderverdeeld in een aantal buurten: Brummelhof, Bouwhof, Vogelbuurt, Staatslieden-, Componisten- en Rivierenkwartier, Malkenschoten en de Metaalbuurt.

Er zijn ook Bellevue-fietsroutes voor Ugchelen, Orden, Hoog Soeren, Wenum-Wiesel, Berg en Bos en Hoenderloo. Daarnaast zijn er fietsroutes met een thema zoals Rondje Religie Apeldoorn, Bomen in Beeld en de Architectuurroute. Bijzonder aan deze fietsroutes is dat deze telkens door een andere partner worden uitgezet. Berg en Bos en Hoog Soeren bijvoorbeeld door de Stichting Apeldoornse Monumenten en Wenum Wiesel en Ugchelen door de Archeologische Werkgroep Apeldoorn.
Een overzicht van alle verkooppunten staat op www.bellevueapeldoorn.nl.