Bemanning Pompei bijna terug thuis

04/07/2009 11:49

crisiscentrum

Persconferentie in Zaventem op maandag 6 juli om 12.00 uur

BRUSSEL - De Pompei is vandaag om 11.40 uur aangekomen in de veilige haven, namelijk in Salalah in Oman. De bemanning wordt maandag terug thuis verwacht.

Zondag 28 juni verlieten de kapers het Belgische schip POMPEI, dat sinds 18 april werd gekaapt. Na een veiligheidscontrole begaf de steenstorter zich naar het Duits marineschip 'Rheinland Pfalz', 63 kilometer noord-oostelijker. Daar wist de bemanning zich beschermd, in afwachting van het Griekse fregat 'Nikiforos Fokas' dat opereert in het kader van het Europese Atalanta-programma tegen piraterij en dat hen zou begeleiden naar een veilige haven. Op dinsdag 30 juni kon de Pompei, begeleid door de 'Nikiforos Fokas', koers zetten naar Salalah in Oman, met nog 1520 kilometer voor de boeg.

De bemanning wordt in Salalah onthaald door medewerkers van de Tijdelijke Vereniging Pompei en door de Belgische Consul in Oman. In het kader van het gerechtelijk onderzoek zullen er ook gesprekken zijn met de bemanning en zullen aan boord van het schip onderzoeksdaden gesteld worden.

De Pompei wordt nu opnieuw in orde gebracht voor een volgende opdracht. Een nieuwe bemanning is al ter plaatse. Zij krijgen bescherming aan boord van 10 Belgische militairen (Vessel Protection Detachment) tijdens hun vaart naar Masqat (Oman).

De vrijgelaten bemanningsleden (1 Nederlander, 2 Belgen, 3 Filippijnen en 4 Kroaten) keren nu terug naar hun thuisland per vliegtuig, waar ze hun familie zullen weerzien. De Nederlandse kapitein en de 2 Belgen worden verwacht op Brussels Airport (Zaventem) op maandag 6 juli in de voormiddag.

Uitnodiging persconferentie:

De ondernemingen van de Tijdelijke Vereniging Pompei nodigen de pers uit op een persconferentie op maandag 6 juli om 12u00. De persconferentie vindt plaats in het diplomatiek salon op de luchthaven Brussel-Nationaal (ingang via Protocolgebouw).

Gezien de strikte veiligheidsregels die gelden voor de toegang tot het diplomatiek salon vragen wij de media met aandrang om zo spoedig mogelijk hun aanwezigheid te bevestigen met opgave van naam, voornaam en ID-kaart of internationaal paspoortnummer van betrokken journalisten en/of mediamedewerkers.

Bevestigen per e-mail op fiers.hubert@deme.be met cc naar Frida.Heremans@diplobel.fed.be

Contactpersoon voor de pers:

Hubert FIERS (Tijdelijke Vereniging Pompei), +32 475 29 08 29

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel