Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

06/07/09

Twee nieuwe thematische fietstochten in het Brugse Ommeland

Westtoer blijft ook na de realisatie van de succesvolle fietsnetwerken niet stilzitten. Met de thematische fietstochten concentreert het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie zich op één welbepaald onderwerp uit een regio dat extra belicht wordt. De nieuwe thematochten 'Malende Molens' en 'Fietsen tussen abdijen en kastelen' gaan dieper in op drie onderwerpen die onlosmakelijk met de regio verbonden zijn: molens, kastelen en abdijen.

Sinds 2006 is de volledige provincie West-Vlaanderen ontsloten door een fietsnetwerk op basis van knooppunten. De realisatie hiervan, een gezamenlijk initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, was meteen een schot in de roos. De formule waarbij de recreant aan de hand van een fietskaart vrij zijn weg kan uitstippelen (of 'fietst à la carte') slaat duidelijk aan.

Op basis van het fietsnetwerk ontwikkelde Westtoer interessante thematische fietstochten waarbij de focus ligt op één welbepaald thema. Deze routes maken gebruik van de bewegwijzering van het fietsnetwerk. De brochure bij de fietstocht geeft naast een fietsplan ook uitgebreid uitleg over de bezienswaardigheden langs de route. Hiermee wordt meteen het onderscheid gemaakt met de gewone fietsnetwerkkaart. In het Brugse Ommeland werden de voorbije jaren al drie thematische fietstochten geopend, afgelopen week kwamen er daar nog twee bij nl. 'Malende molens' (opening 26/06) en 'Fietsen tussen abdijen en kastelen' (opening 03/07).

Met de nieuwe thematische fietstocht 'Malende molens' gaat Westtoer dieper in op de geschiedenis van de vele molens die zich nog her en der in het landschap tussen Ruiselede, Pittem en Tielt bevinden. Wanneer men vandaag doorheen het lieflijke landschap fietst, kan men zich maar moeilijk voorstellen dat hier tot begin vorige eeuw nog honderden molens bevonden. Door de opkomst van diesel- en elektromotoren echter verdwenen heel wat molens uit het landschap. Gelukkig bleven tot op vandaag nog heel wat molens bewaard in de regio, al dan niet in goede toestand. De tocht is niet alleen doorspekt met een waaier aan molenerfgoed en molenverhalen maar er is ook aandacht besteed aan andere bijzondere bezienswaardigheden in de regio, zoals het gemeentehuis van Ruiselede, het bloemendorp Kanegem en de figuur van Pater Verbiest uit Pittem.

De thematische fietstocht 'Malende molens' start in Ruiselede en loopt via Aarsele naar de Poelberg en dan richting Tielt. Vanuit Tielt gaat het richting Pittem en vervolgens via landelijke wegen terug naar Ruiselede. Op de 50 km lange tocht wordt de fietser getrakteerd op 9 molens en tal van pittige verhalen en spreuken en gezegden over molens.

De tweede thematische fietstocht die Westtoer opende heeft Brugge als uitvalsbasis. Het thema 'kastelen' uit een vorige uitgave, 'Buitengoed, zomerverblijven van de Brugse elite', wordt hierbij nog verder uitgediept. Vertrekkend langsheen de groene vesten rond Brugge gaat het richting Kasteel van Rooigem en Kasteel De Spijker. Ook de kastelen van Ryckevelde en van Male passeren de revue. Bij het kasteel van Male komt ook de ontstaansgeschiedenis van de Abdij St.-Trudo uitgebreid aan bod, een verhaal dat perfect te linken valt aan de Abdij van Steenbrugge, de tweede abdij langsheen deze route. Via de oude spoorwegbedding 'de Abdijenroute' kom je al snel in het open cuestalandschap van Oedelem. Hierbij zijn kasteel Wapenaer, Oostveld en het Koningsbos drie locaties op grondgebied Beernem die de nodige aandacht verdienen. Via het charmante dorpscentrum van Oedelem en de oude trambedding ter hoogte van de Assebroekse Meersen tenslotte fietst je langsheen Steenbrugge terug naar Brugge .

De fietstocht verkent 44 km autoluwe fietswegen tussen Brugge en Beernem en zestien verschillende topics worden nader toegelicht.

Een overzichtelijke routekaart vervolledigt de 40 blz. tellende brochure.

Praktisch

De brochures zijn te koop bij de Diensten Toerisme van Ruiselede, Tielt, Pittem, Beernem en Brugge. Dit voor de prijs van 3 ¤. Bestellen kan ook bij Westtoer, Albert I-laan 120 Brugge/Sint-Michiels (www.brugseommeland.be en www.fietsen-wandelen.be).