KPN NV

KPN Nieuws

KPN sluit windmolens Growind BV aan op Zakelijk Glas

Datum

6 juli 2009

Nummer

031

Windmolens Eemshaven met glasvezelverbinding volledig op afstand beheerd

Growind BV heeft de Zakelijk Glas-oplossing van KPN gekozen voor het op afstand beheren van 21 windmolens in de Eemshaven. Hiermee beschikt Growind BV over een betrouwbare verbinding die direct aangeeft wanneer er storingen of onderproductie van de groene stroom optreedt. Bovendien wordt dagelijks over deze glasvezelverbinding een grote hoeveelheid informatie over de energievoorziening doorgestuurd naar de stroomafnemer om het verwachte rendement door te geven. De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar.

Rendement van de windmolens

De glasvezelverbinding is naar verwachting na de zomervakantie operationeel. Storingen, ijsvorming en het verwachte rendement zijn dan op elk moment inzichtelijk. Dit is van belang omdat Growind BV drie dagen van tevoren het verwachte rendement moet doorgeven aan haar afnemers van groene stroom. Een continue en betrouwbare monitoring maakt het mogelijk bij storingen in de stroomvoorziening al in een vroeg stadium maatregelen te treffen om deze weer op het vereiste niveau te brengen. De windmolens van Growind BV zijn onderling verbonden met een eigen glasvezelkabel. Drie van de windmolens clusteren alle informatie van de in totaal 21 windmolens en zijn via Zakelijk Glas van KPN verbonden met Growind BV.

Groene stroom vanuit de Eemshaven
Growind BV is onderdeel van het in aanbouw zijnde windpark Eemshaven in Groningen. In dit windpark zijn 21 vergunninghouders verenigd. Aan het windpark Eemshaven nemen diverse partijen deel; uiteindelijk komen er in totaal 88 windmolens. De windmolens van Growind BV zijn sinds vorig jaar zomer in bedrijf.

Glasvezel van KPN

Veel bedrijven zijn nu nog aangesloten op het traditionele kopernetwerk van KPN. Door de komst van veel nieuwe diensten over het internet groeit de behoefte aan een sneller en veiliger bedrijfsnetwerk voor nu en voor de toekomst. Voor deze en andere toekomstige toepassingen biedt KPN ondernemers door heel Nederland de mogelijkheid zich aan te laten sluiten op het nieuwe glasvezelnetwerk van KPN. Kijk voor meer informatie op kpn.com, trefwoord 'zakelijk glas'.