Gemeente Delft

Veiligheid verbeterd na vijf handhavingsacties

Bijna zeventig bekeuringen voor uiteenlopende vergrijpen, ruim honderd tram- en treinreizigers zonder kaartje, 19 arrestaties, het is de balans van de vijfde handhavingsactie op en rond station Delft op zaterdagavond 4 juli. De geoliede samenwerking tussen de handhavende partners heeft een positief effect op de veiligheid in Delft.

"De vijf handhavingsacties tot nu toe hebben er voor gezorgd dat de verschillende partijen elkaar veel gemakkelijker kunnen vinden buiten de acties om als er problemen zijn. Dat is goed voor de veiligheid in Delft", is de eerste conclusie van Wilma Marsman, plaatsvervangend bureauchef van de politie in Delft. Zij geeft inmiddels voor de vierde keer leiding aan de integrale handhavingsactie waaraan naast de politie, de gemeente Delft (Toezicht Openbare Ruimte), NS, HTM, Prorail, Korps Landelijke Politiediensten en de Geïntegreerde Monitor Centrale van Politie Haaglanden, beter bekend onder de naam cameratoezicht, deelnemen. De regie is in handen van de gemeente Delft. Marsman: "Werken aan veiligheid is veel effectiever als partijen die daar een rol in hebben samenwerken. Dat begint zijn vruchten af te werpen. Ook andere gemeenten kloppen bij ons aan over de aanpak van de handhavingsacties."

Arrestaties
Bij de vijfde handhavingsactie waren er iets minder arrestanten (19) dan bij de vorige editie (21). Het leeuwendeel heeft te maken met problemen in het Openbaar Vervoer. Er werd onder andere opgetreden tegen belemmering, baldadigheid, beledigingen en openstaande boetes. Eén reiziger spande de kroon. Hij had een straf van 78 dagen openstaan en was in het bezit van drugs. Hij werd aangehouden door de spoorwegpolitie. Drugsbezit kwam zaterdagavond relatief vaak voor. Er waren vier bekeuringen voor bezit van drugs en een aanhouding voor de aanwezigheid van harddrugs. Bij een aantal aanhoudingen werden drugs in beslag genomen.

Zwartrijden en grijsrijden
Het zwartrijden lijkt af te nemen. Reed vorige keer bijna één op de tien zwart, bij deze actie is dat gedaald tot één op de twaalf. De HTM controleerde 1254 reizigers in de tram, waarvan 108 een bekeuring kregen voor het niet hebben van een vervoersbewijs. 27 reizigers maakten alsnog van de gelegenheid gebruik om een geldig kaartje te kopen. Zo'n 8,6% rijdt dus zwart op de tram. Wat lijkt toe te nemen is het grijsrijden: wel in bezit van een kaartje, maar daarmee de zonegrens overschrijden. De HTM gaf daarvoor dertien maal een waarschuwing. In de trein kochten alsnog 43 treinreizigers (78 bij de vorige handhavingsactie) een geldig vervoersbewijs, wel onder betaling van de prijs van het kaartje én een boete.

Noot voor redactie (