Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schilderen en timmeren behoren tot meest favoriete klusprojecten

TWEE OP DE DRIE NEDERLANDERS GAAT KLUSSEN DEZE ZOMER

Diemen, 6 juli 2009 - Recessie of geen recessie, er is slechts een handjevol Nederlanders dat zich deze zomer ervan laat weerhouden om in of rond het huis een klusproject ter hand te nemen. Zo zijn twee op de drie Nederlanders van plan deze zomer aan te grijpen om de woning een opknapbeurt te geven. Tot de meest favoriete zomerklussen behoren schilderen en timmeren. Dat blijkt uit het Grote Klusvakantie Onderzoek 2009 van Praxis. Hierin komen ruim 3.000 Nederlanders aan het woord over hun klusvoorkeuren en ervaringen met klusprojecten binnen- en buitenshuis. Uit dit onderzoek komt bovendien naar voren dat een grote meerderheid van de Nederlanders vindt dat klussen een stuk prettiger en eenvoudiger is dan vroeger.

Klussen is ook in de zomer voor veel Nederlanders een populair tijdverdrijf. En `doe-het-zelven' is een motto dat nog steeds voor een meerderheid opgaat. Zo zegt 44 procent de klus volledig zelf te klaren en ruim één op de drie klussers geeft aan hierbij een beroep te doen op de hulp van een vriend, familielid, partner of kennis. Van de mannelijke klussers neemt ruim de helft de klus helemaal voor eigen rekening. Een regel die slechts opgaat voor nog geen drie op de tien vrouwen. Ruim de helft van de vrouwelijke klussers wil het liefst samen met de partner klussen.

Schilderen en timmeren absolute klusfavorieten
Deze zomer staat voor ruim een kwart van de klussers een opknapbeurt van de buitenkant van de woning op het programma. Twee op de tien mensen nemen de slaapkamer en 19 procent neemt de woonkamer onder handen. Voor 14 procent geldt dat de badkamer aan een hoognodige opknapbeurt toe is. Schilderen en timmeren behoren tot de meest favoriete klussen voor een meerderheid van de Nederlanders. Voor mannen geldt bovendien dat zij vaker dan gemiddeld het liefst met elektra bezig zijn. Dit geldt niet of nauwelijks voor vrouwen, van wie 15 procent aangeeft dit tot hun minst favoriete klus te rekenen. Voor zowel mannelijke als vrouwelijke klussers geldt echter dat zij een broertje dood hebben aan stucen en schuren.

Ouderen meest energieke klussers
Opvallend is dat de economische crisis niet of nauwelijks een rol speelt bij het starten van klusprojecten. Zo zeggen ruim acht op de tien Nederlanders dat dit niets met de recessie te maken heeft, maar dat het gewoon hoog tijd is dat de klus wordt aangepakt. Bijna een derde van de

ondervraagden draait zijn hand niet om voor een klus of verbouwing en zij zien hier nooit tegenop. Ruim een kwart erkent op te zien tegen de onvermijdelijke rommel, die een klus met zich meebrengt. Eenzelfde aantal moet bovendien toegeven, dat het hen door de drukte van alledag aan de energie ontbreekt om de handen uit de mouwen te steken. Wat opmerkelijk is, is dat het percentage klussers dat nóóit tegen klussen opziet, stijgt naarmate de leeftijd toeneemt. Dat geldt voor maar liefst 43 procent van de 60+'ers en voor slechts ongeveer twee op de tien mensen tussen de 20 en 30 jaar.

De professionele klusser van vandaag
Gelukkig wordt het de klusser van vandaag een stuk gemakkelijker gemaakt dan de doe-het-zelver van vroeger. Zo erkennen ruim acht op de tien mensen volmondig dat klussen tegenwoordig veel eenvoudiger is dan in het verleden. Zo deelt 80 procent de overtuiging dat de materialen en het advies van de bouwmarkt veel professioneler zijn en biedt internet voor 35 procent bij vrijwel elke klus uitkomst. Ook laten drie op de tien mensen zich inspireren door de klusprogramma's op televisie, zoals Eigen Huis & Tuin.

Over Praxis
Praxis is een van de grootste en bekendste doe-het-zelfketens in Nederland. Praxis bestaat uit 138 winkels inclusief 28 megastores. Elf van de megastores hebben daarnaast een tuincentrum. Naast het reguliere doe-het-zelf assortiment vindt de klant bij Praxis een uitgebreid assortiment voor woninginrichting. Praxis maakt deel uit van de Maxeda DIY Groep, de marktleider in de Benelux. Praxis heeft bijna 5.000 mensen in dienst. Meer informatie: www.praxis.nl.


- EINDE PERSBERICHT-

Noot voor redacties

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht