Persinformatie

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 06-07-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending maandag 6 juli
Nederland 1 - 18.15 uur

JONGEREN: "ILLEGALE WAPENS GEMAKKELIJK TE KRIJGEN"

De meerderheid van de jongeren (56 procent) denkt makkelijk aan een illegaal wapen te komen. Met name via internet, maar ook kennissen of een illegale handelaar worden genoemd. Dit blijkt uit een enquête van Top-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, onder bijna 1900 jongeren tussen 12 en 24 jaar.

Vanavond is bij EENVANDAAG te zien hoe gemakkelijk het is om in Nederland aan een illegaal wapen te komen. Vlindermes en pepperspray waren zo geregeld via internet te verkrijgen. EENVANDAAG zocht uit hoe het gesteld is met het wapenbezit onder jongeren.

Wapens
Jongeren zijn bekend met wapens. Zo heeft eenderde van de ondervraagden vrienden of bekenden die een wapen bezitten. Eén op de tien jongeren zegt zélf een illegaal wapen te bezitten of de afgelopen twee jaar te hebben gehad. Dit zijn bijna allemaal jongens; meisjes scoren op wapenbezit juist heel laag.

(On)veilig
Zorgt een mes, pistool of pepperspray voor een veilig gevoel? Ja, zegt bijna twintig procent. De grootste groep (40 procent) geeft aan zich juist minder veilig te voelen met een wapen op zak. Vooral de meisjes krijgen van wapens een onveilig gevoel.

Preventief fouilleren
Tegenwoordig mag de politie zonder aanleiding onderzoeken of je een wapen bij je hebt. Tachtig procent vindt het een goede zaak dat dit gebeurt. Ook zijn ze voor het verstrekken van pepperspray aan buschauffeurs. Mark Rutte stelde dat dit jaar voor, zodat de chauffeurs zich tegen geweld kunnen verdedigen.

De gehele uitslag is te lezen op: www.Top-X.nl
EenVandaag