Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oprichtster Dame Mary Perkins: "Op weg naar marktleiderschap in Nederland"

Specsavers OPENT 100ste winkel in nederland

Den Haag, 6 juli 2009 - Specsavers heeft vandaag op feestelijke wijze de 100ste winkel in Nederland geopend. In de winkelstraat van Madurodam werd een miniatuurwinkel van de optiekketen onthuld door de oprichtster van Specsavers, Dame Mary Perkins en haar dochter Julie, country director van Specsavers Nederland. Ze deden dat met de hulp van geleidehond Nova van KNGF Geleidehonden, het fonds waarvan Specsavers sponsor is. Dit gebeurde onder leiding van locoburgemeester van Madurodam Tamara van der Kraats. De opening van de 100ste winkel markeert de snelle groei van Specsavers in Nederland. Het Britse familiebedrijf verwacht in de komende jaren uit te groeien tot marktleider in Nederland.

Twee jaar geleden had Specsavers 80 winkels in Nederland. In korte tijd zijn er twintig winkels bijgekomen en de Britse optiekketen - de grootste van de wereld in privébezit - verwacht in de komende jaren te groeien naar 130 tot 140 winkels. "Op basis van volume en omzet per winkel verwachten we met die omvang marktleider in Nederland te zijn", aldus Julie Perkins. De dochter van Doug en Dame Mary Perkins is verantwoordelijk voor de expansie van Specsavers in Nederland.

Groeien in recessietijd
Tien jaar geleden startte Specsavers in Nederland met drie winkels, inmiddels zijn het er 100. "Wij groeien, ondanks de economische recessie. Wij blijven sterk investeren in nieuwe winkels. Betaalbare oogzorg in combinatie professioneel advies van minimaal MBO-gediplomeerde opticiens blijkt een ijzersterke combinatie", stelt Julie Perkins. Zo rapporteerde Specsavers enkele dagen geleden een bijna 18 procent hogere omzet in Nederland in de periode van maart 2008 tot en met februari 2009 en steeg deze van 62 naar 73 miljoen euro. Sinds twee jaar biedt het bedrijf ook hoorzorg aan in 74 Nederlandse winkels. Ook in haar horenwinkels hangt Specsavers de minimale MBO-opleidingseis voor audiciens aan. Klanten die op zoek zijn naar een hoortoestel of binnenlopen voor een gratis hoortest, worden altijd begeleid door volledig gediplomeerde STAR geregistreerde audiciens.

Kwaliteit als kenmerk
Mary Perkins, die samen met haar man Doug 25 jaar geleden Specsavers oprichtte, werd twee jaar geleden door Koningin Elizabeth in de adelstand verheven. Dame Mary Perkins heeft zich met haar man altijd hard gemaakt voor gediplomeerde oogzorg in alle landen waarin Specsavers is gevestigd. Zij is - net als haar man - universitair opgeleid optometrist. "Wij zijn destijds met Specsavers begonnen omdat we het bestaande niveau van oogzorg onder de maat vonden. Door vast te houden aan kwaliteit zijn we uitgegroeid tot de grootste optiekketen van de wereld in privébezit."

Toekomstvisie
Specsavers mikt wereldwijd op 2.000 winstgevende optiekwinkels in 2012. Op dit moment heeft het familiebedrijf zo'n 1400 winkels in de UK, Ierland, Nederland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Spanje, Australië en Nieuw Zeeland met een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard pond. Wereldwijd werken 26.000 mensen bij Specsavers. Beleid van Specsavers is dat elke winkel van de keten een geleid wordt door een gediplomeerd opticien of optometrist die de oogmetingen verricht. "Nederland, is samen met Portugal, het enige Europese land waar het beroep van opticien niet beschermd is. Specsavers maakt zich al jaren hard voor minimale opleidingseisen voor opticiens en daar zullen we ons altijd voor blijven inzetten. Ik weet uit eigen ervaring dat oogmeting een vak apart is. Dat leer je niet met een interne cursus van enkele weken", aldus Dame Mary.

Over Specsavers Opticiens en Audiciens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment 100 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 11,5 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door minimaal volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die gratis oogonderzoek verrichten.Tien jaar later, in 2007, startte Specsavers met dezelfde filosofie, de verkoop van hoorzorg in Nederland. Internationaal zijn er inmiddels meer dan 200 winkels, waarvan 74 winkels in Nederland. In de UK is Specsavers Audiciens zelfs marktleider op het gebied van hoorzorg. Alle winkels worden geleid door volledig gediplomeerde STAR geregistreerde audiciens, die de klant begeleiden bij een correcte hooraanpassing.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht