Pilot Medische Gegevens in MCH: gemaakt voor de patiënt

06/07/2009 10:49

Reputatiegroep

Patiënten van Medisch Centrum Haaglanden (MCH) kunnen vanaf nu online hun medische gegevens inzien via medischegegevens.nl, waar en wanneer ze willen. Het MCH (in Den Haag en Leidschendam) is het eerste ziekenhuis dat deze dienst als pilot aanbiedt. De patiënt bepaalt zelf wie toegang krijgt tot zijn of haar medische informatie. Alexander de Vries, chirurg en mede-eigenaar van MyOwnFile, het bedrijf dat ww.medischegegevens.nl heeft ontwikkeld: "Het EPD is voor artsen, medischegegevens.nl is gemaakt voor de patiënt."

Via medischegegevens.nl kunnen patiënten met een speciale inlogcode hun gegevens achter de computer inzien. Zo komen bijvoorbeeld operatie- en laboratoriumuitslagen, röntgenonderzoek, allergieën voor bepaalde medicijnen, en verslag- en ontslagbrieven beschikbaar. Het gaat om circa 90% van het medisch dossier. Vanaf juli kunnen de eerste mensen zich aan het inschrijfbureau van het MCH inschrijven en gebruikmaken van het digitaal inzien van de persoonlijke informatie via www.medischegegevens.nl.

Initiatiefnemer Alexander De Vries: "Het systeem is simpel, snel en veilig. Je hebt alleen maar een mobiele telefoon en een internetaansluiting nodig. Overal en op elk moment van de dag hebben patiënten de beschikking over hun medisch dossier. En dat is erg handig, bijvoorbeeld om samen met de huisarts de gegevens te bekijken. Maar ook om thuis de foto's te laten zien aan familie of vrienden. Of om de gegevens te bespreken met een andere arts. Ook mensen die veel reizen kunnen in het buitenland makkelijk bij hun medische gegevens."

"Veel mensen vragen bij onze polikliniek of het secretariaat een kopie aan van hun dossier. We kopiëren nu zo'n duizend dossiers per jaar en dat is het topje van de ijsberg", legt de chirurg van het MCH uit. "Via medischegegevens.nl wordt medische informatie voor een patiënt gemakkelijk toegankelijk. Veilig, compleet, up-to-date en effectief. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor andere ziekenhuizen, artsen en bijvoorbeeld apothekers -mits de patiënt daarvoor toestemming geeft. Het delen van deze medische gegevens spaart werk en kan fouten voorkomen. Zo zijn patiënten beter geïnformeerd over hun behandeling."

De keuzevrijheid van de patiënt staat voorop. De veiligheid van het systeem is volledig gewaarborgd. Een check met patiëntenpas, paspoort en/of burgerservice valt onder de veiligheidseisen. De gebruiker heeft verder de beschikking nodig over een mobiele telefoon en een pc. Via de telefoon ontvangt de ingelogde patiënt een code, vergelijkbaar met de TAN-code die diverse banken gebruiken. Met deze code krijgt hij of zij op dat moment toegang tot zijn/haar gegevens. De Vries: "Dit past in deze tijd waarin mensen steeds meer zaken online regelen. Nu kunnen onze patiënten dus ook zelf hun medische gegevens digitaal bekijken. Het EPD is voor artsen. Medischegegevens.nl is voor patiënten: moderne, geïnformeerde consumenten die in samenspraak met huisarts, apotheker of ziekenhuis inzicht willen krijgen in hun persoonlijke medische gegevens."

Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) bestaat uit MCH Westeinde in Den Haag en MCH Antoniushove in Leidschendam. Oncologie, traumatologie en neurochirurgie zijn de drie speerpunten. Het MCH had in 2008 een omzet van ruim 223 miljoen euro, het aantal eerste polikliniekbezoeken was 178.477 en het aantal opnames 27.228. Bij het MCH werken 2.903 medewerkers.

http://www.medischegegevens.nl


Noot voor redacties