Stadsdeel Amsterdam-Noord

En de winnaar is...

Stenghof en Polluxplein: mooiste straten van Amsterdam-Noord

Dinsdagmiddag, 30 juni 2009, was het feest op het Stenghof en het Polluxplein. Bewoners vierden dat hun straat was uitverkozen tot de mooiste straat van Amsterdam-Noord 2009. Samen met portefeuillehouder Buurten Harm-Jan van Schaik onthulden de bewoners een nieuw straatnamenbord: "de mooiste straat ". Op het Stenghof hadden bewoners helemaal flink uitgepakt en spontaan een groot buurtfeest georganiseerd.

Welke straat mag zich de mooiste straat van Amsterdam-Noord noemen? Deze vraag stelde het stadsdeel dit voorjaar aan de bewoners. Er waren twee prijzen te verdelen: een juryprijs en een publieksprijs. De straten werden beoordeeld op de punten: schoon, groen, kindvriendelijkheid en gastvrijheid. Ruim 5400 bewoners brachten hun stem uit.

Bep Szymanski uit de Banne nam het initiatief voor de mooiste straatverkiezing en maakte deel uit van de jury." Tijdens een Burgeravond heb ik het idee ingediend om de wedstrijd uit de jaren 80 en 90 opnieuw te organiseren en dat is gelukkig gehonoreerd. De verkiezing brengt een buurt samen. Zo leer je andere mensen kennen dan alleen degenen met wie je een portiek deelt."

Juryprijs

Jo Lugtenborg en Annie Hessels nomineerden het Polluxplein voor de juryprijs. De jury, portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik (voorzitter), Floor Ziegler, Bernard Melchers, Floor van Dusseldorp, Sherida de Meza en Bep Szymanski, allen bewoner en/of ondernemer uit het stadsdeel, ging op 23 juni langs de genomineerde locaties. Na een nek aan nekrace met het Distelplein en de Lijzijde, kwam het Polluxplein uiteindelijk als winnende plek uit de bus.

Publieksprijs

Meneer Tennekes droeg zijn straat, het Stenghof voor, voor de publieksprijs. Harm-Jan van Schaik: "Het Stenghof is met 544 stemmen een terechte winnaar. Bewoners hebben het hof omgetoverd tot een groen paradijsje en blijken ook nog eens een prima feest te kunnen organiseren. Het is goed om te ervaren dat iedereen zich zo inzet voor de buurt. En met deze inzet is het Stenghof al bij voorbaat genomineerd voor de prijs van 2010."

Polluxplein Mooiste straat 2009

Foto: Emiel van Lint