* Home
06 jul 2009
Wetenschappelijk boek koralenkweek online verkrijgbaar

Burgers' Zoo is van 16 tot en met 21 april 2008 gastheer geweest van het eerste internationale koralencongres voor experts van publieksaquaria. Ruim 150 koralenexperts uit 23 verschillende landen reisden af naar het Arnhemse dierenpark om hun kennis over de voortplanting en de kweek van koralen met elkaar te delen.

Deze waardevolle kennis, die onder meer kan worden ingezet voor de restauratie van beschadigde koraalriffen in het wild, is gebundeld in het wetenschappelijk boek Advances in Coral Husbandry in Public Aquariums. Max Janse en Rob Leewis hebben de wetenschappelijke artikelen geredigeerd en tot dit handzame boek voor koralenexperts gebundeld.

Het wetenschappelijke boek is ook online verkrijgbaar via de website www.coralhusbandry.org. Hier kunt u het boek direct bestellen en afrekenen. Het boek is alleen geschikt voor mensen met een uitgebreide kennis van koralen(kweek). Naar verwachting zal dit boek de komende jaren uitgroeien tot het belangrijkste naslagwerk op dit vakgebied.

Wereldwijd bedreigd
Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd door overbevissing, toerisme, vervuiling en klimaatsverandering. Schade aan koralen is onder meer zichtbaar wanneer deze als gevolg van stress de algen verliezen waarmee ze samenleven. De kleurrijke koralen worden dan spierwit: een verschijnsel dat bekend staat als 'coral bleaching'.

Ruim 100 miljoen mensen zijn wereldwijd direct afhankelijk van koraalriffen voor visserij, voeding en toerisme. Bovendien vormen koraalriffen belangrijke bufferzones voor kustlijnen en vormen zij de basis van uitgebreide ecosystemen.