Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 6 juli 2009

VIDEO: WNF 'goes bananas' op Utrecht Centraal Station

10.000 Treinreizigers reageerden verbaasd toen zij een Oké banaan kregen op Utrecht CS tijdens de ochtendspits van vrijdag 3 juli. Met deze ludieke actie vroeg het Wereld Natuur Fonds aandacht voor het lot van de met uitsterven bedreigde mensapen. De video laat zien hoe de verraste reizigers reageren op de bananenberg die tijdens het uitdelen steeds verder slinkt. Daarmee stond de berg symbool voor het aantal mensapen dat in razend tempo daalt.

Link video: http://anpstreaming.datiq.net/capital/MPEG2090706WNFbananas.wmv

Treinreizigers op Utrecht CS stuitten op vrijdagochtend 3 juli in de stationshal op een enorme berg van 10.000 Oké bananen met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. De Oké bananen werden tussen 7 en 12 uur door het WNF uitgedeeld aan forensen. Tussen 7 en 8 uur 's ochtends ontvingen sommige treinreizigers zelfs een Oké banaan uit handen van een bedreigde orang-oetan of gorilla. De actie WNF 'goes bananas' had plaats in het kader van de Sta voor aap!-campagne, die het WNF sinds maart van dit jaar voert voor behoud van de mensapen.

Bedreigingen

Het aantal mensapen is de afgelopen 50 jaar gehalveerd. In Afrika leven de gorilla, chimpansee en bonobo. Voor hen zijn jacht en houtkap de grootste bedreigingen. In Azië leven de orang-oetans. Hun bossen verdwijnen in rap tempo door de aanleg van oliepalmplantages. Ook worden jonge orang-oetans bij hun moeder weggehaald en als huisdier verkocht. Bedreigingen die eerder groter dan kleiner worden. In dit tempo is de kans groot dat alle mensapen over 50 jaar uitgestorven zijn. En wie staat er dan voor aap?

Het WNF vraagt het Nederlandse publiek daarom in actie te komen en het Aap in nood-p!an van het WNF te steunen. Dit zijn tien cruciale plekken in Afrika en Azië waar het WNF alles op alles gaat zetten om de chimpansee, gorilla, bonobo en orang-oetan voor uitsterven te behoeden. Zo gaat het WNF zorgen voor extra patrouilles om jacht en illegale houtkap tegen te gaan, worden ontheemde orang-oetans teruggezet in veilig leefgebied en helpt het WNF de lokale bevolking om geld te verdienen aan het bos en mensapen, zonder dat die daarvan schade ondervinden.

FSC

Daarnaast roept het WNF het Nederlands publiek op om het leefgebied van de mensapen -de bossen - te helpen beschermen. Dat kan door hout- of papierproducten te kopen die zijn voorzien van het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat bossen, zowel tropische als niet-tropische, goed worden beheerd. Van veel houten producten is wel een FSC-variant verkrijgbaar. Je kan het zo gek niet bedenken of het is met FSC-keurmerk te koop: van klimrekken tot nachtkastjes, van vogelhuisjes tot dienbladen.