Politie Haaglanden


Persberichten 6 juli

Haaglanden, 06-07-2009

Beschonken automobilist probeert zich aan aanhouding te onttrekken Den Haag - Een 43-jarige Nootdorper probeerde zich zondag 5 juli aan zijn aanhouding te onttrekken nadat hij was betrapt op rijden onder invloed. Een politiebiker zag de man omstreeks 09.15 uur een café aan de Hooftskade verlaten en naar een auto wankelen. Toen de man achter het stuur stapte en wegreed, besloot de biker de man staande te houden voor een blaastest. Toen de man vaart minderde, zette de biker haar fiets voor de auto en pakte de blaasapparatuur. Plotseling gaf de man een dot gas waardoor het leek alsof hij op de agente in zou rijden. De biker kon nog net op tijd wegspringen en haar fiets meetrekken. De man stopte direct weer en reed vervolgens achteruit de straat uit. Zijn auto werd korte tijd later verlaten, maar met warme motor aangetroffen. De bestuurder (en tevens eigenaar van de auto) kon later, op basis van de kentekengegevens, worden aangehouden. De agente deed aangifte van bedreiging door de automobilist. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Brandstichters aangehouden
Den Haag De politie hield zondag 5 juli rond 23.30 uur vier Hagenaars aan op verdenking van brandstichting en vernieling. Het viertal, in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, zou even daarvoor brand hebben gesticht op het strand bij het Deltaplein. De vier jongens zitten vast voor verhoor. Vermoedelijk hebben zij afval van een strandtent in brand gestoken.

Man met nepwapen aangehouden
Den Haag De politie hield zondag 5 juli een 20-jarige Hagenaar aan voor het bezitten van een nepvuurwapen. Bij een verkeersruzie op de Wolweversgaarde om 13.04 uur had de Hagenaar een andere man met een vuurwapen bedreigd. Toen de politie op de plek van de ruzie kwam, was de man met het wapen er al vandoor. Omdat zijn kenteken bekend was, kon de politie de man achterhalen. Hij werd even later in zijn woning aangehouden. Ook het wapen, dat een nepvuurwapen bleek te zijn, werd daar aangetroffen. De politie nam de Hagenaar mee naar het bureau voor verhoor.

Dronken bestuurder gesnapt door GGD
Den Haag Ambulancepersoneel reed in de nacht van zondag 5 op maandag 6 juli rond 01.45 uur op de Floris Grijpstraat achter een personenauto waarvan de bestuurder beschonken leek te zijn. De gealarmeerde politie zette de slingerende bestuurder aan de kant. Hij stapte met moeite uit zijn auto. De blaastest wees uit dat hij inderdaad onder invloed van alcohol was. Aan het politiebureau blies de verdachte, een 42-jarige Hagenaar, 1215 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Onbevoegde bromfietser in de cel
Den Haag Omdat hij een groot bedrag aan boetes open had staan en geen geldig rijbewijs bij zich had, werd een 23-jarige bromfietser zondag 5 juli aangehouden. Agenten controleerden de man omstreeks 22.30 uur op de Gevers Deynootweg. Hij kon geen rijbewijs overleggen en uit nader onderzoek bleek dat hij voor 700 euro aan bekeuringen open had staan. De agenten gaven hem twee nieuwe bekeuringen voor het niet kunnen tonen van de benodigde papieren en ze sloten de verdachte in, omdat hij de openstaande schuld niet kon betalen.

Man leeft in het verleden?
Den Haag De politie hield 5 juli een 44-jarige Hagenaar aan voor vernieling van een woning aan de Olieslagerslaan. De man kwam zondagochtend tegen tienen terug van een nachtje stappen en wilde thuis gaan douchen bij zijn ex-vrouw. Toen bleek dat hij het huis niet in kon omdat er andere sloten op de deuren zaten, sloeg hij een raam in om toch binnen te komen. De bewoonster van het pand was op dat moment niet thuis, maar werd gealarmeerd door de buren, die de gordijnen naar beneden zagen gaan terwijl ze wisten dat de bewoonster niet thuis was. De politie nam de Hagenaar mee naar het politiebureau voor verhoor.

Politie is vernielers te snel af
Den Haag Surveillerende agenten zagen in de nacht van zondag 5 op maandag 6 juli rond 01.30 uur een groep jeugd een brievenbus op de kruising van de Wildhoeflaan met de Vliegenvangerlaan bekladden. Toen de vier Hagenaars tussen 15 en 17 jaar de politie zagen, renden zij weg. De politie was hen echter te snel af, want twee van hen werden op de Wildhoeflaan gepakt en de andere twee op de Vliegenvangerlaan. Uit onderzoek bleek dat zij met rode viltstift op de brievenbus hadden geschreven. Tijdens verhoor bekende één van hen dat hij ook op een aanhanger had geschreven. De eigenaar van de brievenbus en de aanhanger zijn door de politie benaderd om aangifte te doen.

Mannen aangehouden na diefstal
Den Haag Een getuige meldde maandag 6 juli omstreeks 02.45 uur dat er op de Honselersdijkstraat vijf mannen met een kluis liepen. Agenten die op de melding reageerden, troffen in de omgeving twee Haagse jongens van 18 jaar aan, die met versnelde pas vanuit de richting van de Honselersdijkstraat kwamen lopen. Het tweetal werd aangehouden. Zij hadden de kluis niet bij zich. Later bleek in een woonvoorziening op de Honselersdijkstraat te zijn ingebroken, waarbij een kluis was weggenomen. De politie onderzoekt de zaak en de betrokkenheid van de twee aangehouden Hagenaars daarbij.

Familieleden aangehouden na ruzie in politiebureau Den Haag Een 27-jarige Hagenaar kwam zondag 5 juli omstreeks 15.30 uur een Haagse familie tegen bij de parkeergarage op de Laan. De familie meende de Hagenaar te herkennen als de man die in het verleden aangifte van mishandeling deed tegen de 19-jarige zoon van het gezin. Die aangifte resulteerde in een veroordeling tot een taakstraf. Tijdens het toevallige treffen bij de parkeergarage liepen de gemoederen hoog op, waarna de Hagenaar het tegenovergelegen politiebureau in vluchtte. Omdat de familie bleef schreeuwen en dreigde de Hagenaar te lijf te gaan, vorderden agenten de familie het bureau te verlaten. De familie was het hier niet mee eens, schold de agenten uit, uitte bedreigingen en verzette zich fysiek tegen uitzetting uit de publieskhal. Eén agent raakte gewond toen hij van de zoon een vuistslag in het gezicht kreeg en door hem in een vinger gebeten werd. Uiteindelijk werden de 51-jarige vader, de 19-jarige zoon en een 23-jarige dochter aangehouden. De moeder benaderde telefonisch bekenden over de aanhoudingen. Hoewel zich daarop een groep mensen voor het bureau verzamelde, keerde korte tijd later de rust terug. Vader en dochter mochten na verhoor naar huis. De zoon wordt op dinsdag 7 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. De recherche heeft de zaak in onderzoek. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Vanuit je auto de cel in
Den Haag De politie rekende in de nacht van zondag 5 op maandag 6 juli rond middernacht een 36-jarige verdachte in, omdat hij voor ruim 2500 euro aan boetes open had staan. Politieagenten controleerde de automobilist op de hoek Valkenboskade met de Berberisstraat. Daar bleek dat de bestuurder nog 15 bekeuringen moest afrekenen. De man kon dit niet betalen en moet zijn tijd uitzitten in de cel.

Te hard over snelweg
Leidschendam-Voorburg De politie vorderde zondag 5 juli om 16.50 uur het rijbewijs van een 25-jarige automobilist uit Amsterdam in. De man reed met 157 km/u over de snelweg, terwijl 100 km/u het maximum is. Een 36-jarige Rotterdam overkwam korte tijd later hetzelfde. De man reed eveneens 157 km/u. Ook hij moest ander vervoer zoeken omdat zijn rijbewijs direct werd ingevorderd.

Straatrover aangehouden
Wassenaar Politie Haaglanden hield maandagochtend 6 juli om 02.00 uur een 21-jarige Fransman aanhouden op verdenking van een straatroof. De man nam onder bedreiging met geweld op de Stevenshof in Leiden de scooter van een vrouw mee en reed ermee richting Wassenaar. Zondagmiddag vonden agenten in de bosschages nabij het landgoed Voorlinde de bromfiets. Een zoektocht naar de man, van wie een goed signalement bekend was, leidde tot de aanhouding van de 21-jarige. Hij werd met bromfiets en al overgedragen aan Politie Hollands-Midden.

Iedereen nuchter
s-Gravenzande De politie hield zondag 5 juli tussen 13.30 en 18.00 uur een alcoholcontrole aan de Noordlandseweg. Agenten controleerden honderd bestuurders. Zij moesten een blaastest afleggen. Niemand had teveel gedronken om te mogen rijden en dus mocht iedereen doorrijden.

Schermutseling mondt uit in schietpartij
Delft Vier mannen (18-22 jaar uit Delft) liepen maandag 6 juli om
01.15 uur een restaurant aan de Michiel de Ruyterweg binnen. Zij vertelden daar dat zij bij de Sebastiaansbrug beschoten waren waarna de daders waren gevlucht in een auto. Ook meldden zij dat er eerst een schermutseling had plaatsgevonden, waarbij met stenen zou zijn gegooid. Agenten probeerden duidelijkheid te krijgen over wat er daar nu precies gebeurd was, maar de mannen wensten daar niet aan mee te werken. Ze deden erg laconiek over de situatie en wilden weg. Ook wezen ze willekeurige omstanders aan als mogelijke daders. Daarop hielden de agenten de vier mannen aan, om ook hun eigen aandeel in de vecht- en schietpartij duidelijk te krijgen. Aangezien de Delftenaren verklaarden dat de andere partij in een zwarte Golf in de richting van Ypenburg was weggereden, gingen agenten ook die kant op. Op een parkeerplaats aan de Kleveringweg controleerden agenten de inzittende van een zwarte golf. Deze 19-jarige Hagenaar bleek niets met het incident op de Sebastiaansbrug te maken te hebben, maar de agenten vonden in zijn tas wel 35 bolletjes heroïne. Hij werd aangehouden en zit nog vast voor bezit van narcotica. De recherche onderzoekt de zaak.

Achtergebleven in videotheek
Delft Een 51-jarige man uit Delft zette zondag 5 juli om 21.30 uur het inbraakalarm van een videotheek aan de Mercuriusweg in werking. Hij bleek ingesloten te zijn door het personeel van de videotheek. Zij hadden hem over het hoofd gezien toen hij films aan het zoeken was, de deur afgesloten en het inbraakalarm geactiveerd. Toen de man de winkel wilde verlaten, zetten de sensoren het alarm in werking. De agenten die op de melding afkwamen en deze situatie aantroffen, belden een slotenmaker. Die hoefde uiteindelijk niet in actie te komen omdat de Delftenaar naast de deur een knop vond die de vergrendeling ophief.

Wapenverzamelaar
Delft Naar aanleiding van een anonieme melding, doorzochten agenten zondag 5 juli om 19.25 uur een woning aan de Houttuinen. In de woning vonden zij minstens dertig kratten munitie en een wapenarsenaal (waaronder een aantal handvuurwapens, een karabijn en een shotgun). De precieze omvang van de verzameling wordt vandaag geïnventariseerd. De 67-jarige bewoner van het pand zit nog vast.

Fietster gewond
Nootdorp Een 23-jarige automobiliste uit Nootdorp kon zondag 5 juli omstreeks 18.15 uur een aanrijding met een 17-jarige fietser uit Nootdorp niet meer voorkomen. De automobiliste stak een fietspad over en zag het slachtoffer over hoofd. Het 17-jarige slachtoffer raakte lichtgewond, de fiets en de auto raakten beschadigd.

Skimapparatuur aangetroffen, politie zoekt getuigen Pijnacker Een oplettende getuige merkte zondag 5 juli omstreeks 16.43 uur dat er bij een benzinestation aan de Noordweg skimapparatuur geplaatst was. De man zag een rode personenauto met een Engels kenteken (en het stuur aan de rechterzijde) en daarin drie personen die precies bij de pomp wilden gaan staan waar de skimapparatuur aangebracht was. De rode auto reed even later zonder te hebben getankt weg in de richting van Pijnacker. Enkele minuten later reed dezelfde auto langzaam langs het benzinestation. De politie verwijderde de skimapparatuur. Heeft u iets gezien, of heeft u informatie die kan helpen de daders van het plaatsen van de skimmapparatuur op te sporen neem dan contact met de recherche van Bureau Pijnacker/Nootdorp via 0900-8844. Liever anoniem dan via M, via 0800-7000