LIOF


LIOF neemt belang van 35%

Cross-Line gaat na herfinanciering weer investeren in nieuwe markten

De in Kerkrade gevestigde onderneming Cross-Line International ® - de voormalige Machinefabriek Het Zuiden - gaat investeren in nieuwe markten. De onderneming heeft door de jaren heen gespecialiseerde kennis opgedaan en uitgebreide expertise vergaard op het gebied van metaalbewerking van gietijzer, smeedstaal en aluminium in o.a. de automotive en transportsectoren. Deze sectoren blijven voor Cross-Line zeer belangrijk met toonaangevende klanten die vrachtwagens, treinen, heftrucks en graafmachines produceren. Het bedrijf gaat deze kennis en ervaring nu versterkt inzetten in de windturbinetechnologie. Deze diversificatie wordt mogelijk na een herfinanciering van het bedrijf waarbij NV Industriebank LIOF een belang heeft genomen van 35% in het aandelenkapitaal.

De huidige financieel en economische crisis heeft de metaalindustrie hevig geraakt. Ook aan Cross-Line is de crisis niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ondanks de sterke marktpositie en de hoge innovatiegraad, heeft het bedrijf de laatste maanden aan omzet moeten inleveren. Dit noopte de directie offensieve investeringen uit te stellen en alle energie en middelen in te zetten voor een reorganisatie gericht op de continuïteit van de onderneming en haar ca. 150 arbeidsplaatsen.

In een constructieve samenwerking van huisbankier, de belastingdienst, het Cross-Line management en LIOF werd een herfinancieringsplan opgesteld. Onderdeel van dat plan is de toetreding van LIOF als aandeelhouder van Cross-Line. LIOF nam daarop een belang van 35% in het aandelenkapitaal van Cross-Line, waardoor het eigen vermogen van de onderneming aanzienlijk werd versterkt.

Betrokken partijen verwachten dat met deze ingrijpende aanpassingen de onderneming haar goede positie in de automotive en transport zal consolideren en daarnaast de ruimte heeft om haar positie in de perspectiefvolle windturbinetechnologie uit te bouwen en andere interessante nieuwe markten met succes aan te boren.

Casper van Leusden, algemeen directeur Crossline: "Wij zijn zeer verheugd met de toetreding van LIOF als aandeelhouder in ons bedrijf. Hierdoor gaan wij verder invulling geven aan onze groeiambities waaraan we tijdens de crisistijd in mindere mate hebben kunnen werken. Voor zowel nieuwe als bestaande afnemers is dit goed nieuws."

Jérôme Verhagen, algemeen directeur LIOF: "Wij hebben gezegd dat we in de kern gezonde bedrijven uit onze doelgroep in deze crisistijd met risicokapitaal terzijde willen staan. Cross-Line is een voorbeeld van een innovatief bedrijf met een waardevolle technologie en een strategische visie. Daarin willen wij als LIOF wel risicodragend investeren mits we daarmee het perspectief van de onderneming weer zichtbaar maken."


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Kerkrade/Maastricht, 6 juli 2009