Gemeente Noordwijk

PUBLICITEITSTUNT TAMPONS ILLEGAAL
De publiciteitstunt op donderdag 2 juli j.l., waarbij Nederlandse stranden vanuit de lucht werden bestookt met duizenden pakjes tampons, is de gemeente Noordwijk in het verkeerde keelgat geschoten. Voor de Noordwijkse strandgangers loste het voor de stunt ingezette vliegtuigje zijn lading boven de Duindamse Slag.

Er was bij de gemeente geen vergunning aangevraagd. Was dit wel het geval geweest dan was deze niet verleend. Noordwijk is trots op haar schone strand. De gemeente investeert hier bewust in, ook in de sfeer van voorlichting. Zij doet nu bijvoorbeeld samen met andere kustplaatsen mee aan de projecten `Schoonste strand van Nederland' en `Zwervend langs de zee' over zwerfafval. Jaarlijks wordt de badplaats voor haar inspanningen beloond met de toekenning van De Blauwe Vlag en sedert enkele jaren ook met het predicaat `Quality Coast' voor duurzaam toerisme.

De gemeente verleent dan ook geen medewerking aan reclameacties die het doel van een schoon strand kunnen belemmeren. Misschien is na de tamponactie de indruk ontstaan, dat de gemeente hier inmiddels soepeler mee omgaat. Dit is niet het geval. Het is begrijpelijk, dat de fabrikant zijn doelgroepen wil informeren over een product dat ook geschikt is voor gebruik op het strand. Maar voor het gekozen middel heeft de gemeente minder begrip. Als de publiciteitsactie heeft geleid tot extra rommel op het strand, zal zij de kosten voor het opruimen verhalen op de fabrikant.