Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief 49

* Persbericht Jopen - Noord-Hollandse Held van de Smaak 2009 Persbericht Jopen - Noord-Hollandse Held van de Smaak 2009

Michel Ordeman van Jopen Bier - Noord-Hollandse Held van de Smaak 2009

Haarlem - Met zijn Haarlemse historische Jopenbieren, sleepte Michel Ordeman afgelopen week de titel Noord-Hollandse Held van de Smaak in de wacht. Deze verkiezing is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak verkiezing. De grote finale vindt plaats tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak op 27 september in Zaandam. Daar wordt de winnaar gekozen uit de twaalf finalisten; een uit iedere provincie.

Daarnaast is er de Publieksprijs voor de provinciale held die de meeste stemmen weet te vergaren via de website www.weekvandesmaak.nl. Stemmen kan vanaf 1 augustus.

Zinderende voorronde

De organisatie van de Noord-Hollandse voorronde was in handen van noordhollandsegrond, de campagne van de provincie Noord-Holland voor biologische en streekproducten. Locatie voor de verkiezing was het onlangs geopende Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt in Purmerend. Daar verzamelden zich donderdag jl. halverwege de middag acht genomineerden, allen behept met een uitgesproken passie voor ambachtelijk gebrouwen bier, met een streekgebonden karakter.

Meer dan smaak alleen.....

De jury, bestaande uit Frans Ruiter (voorzitter PINT regio Noord-Holland), Bob Molenbroek (secretaris PINT regio Noord-Holland), Sàndor Schiferli (Slow Food Amsterdam), Jan Faber (Hoofd Bierdivisie groothandel de Kweker) en John van Raaij (Proeflokaal In den Uiver in Haarlem) hadden geen gemakkelijke taak. Na een korte presentatie door alle genomineerden volgde een uitgebreide blindproeverij. Daarna was er een zorgvuldige afweging van verschillende onderdelen; behalve de smaak van de bieren ging het daarbij in belangrijke mate ook om de ambachtelijkheid, de relatie met de streek en hoe de kandidaat zich inzet als ambassadeur voor de sector. Met slechts een klein verschil kwam Michel Ordeman als sterkste uit de bus, met in zijn kielzog Maurice Diks van de Texelse Bierbrouwerij.

De jury prees Ordeman voor de kwaliteit van zijn bieren, het gebruik van authentieke, Middeleeuwse recepten die de relatie met de Haarlemse regio onderstrepen en de rol die Ordeman speelt om dit regionale bier in de stad Haarlem en daarbuiten op de kaart te zetten. In 2010 gaat in Haarlem de Jopenkerk in de Jacobstraat de Jopen Bierbrouwerij, met cafe en restaurant van start. Ook voor de manier waarop Jopen het drinken van zijn bieren verbindt aan smaakbeleving, met veel aandacht voor bier-spijs-combinaties sprak de jury zijn waardering uit.

Toekomst voor streekgebonden bieren

De andere genomineerden voor de titel waren - behalve de al genoemde Texelse Bierbrouwerij - Brouwerij 't IJ, De Prael, beide uit Amsterdam, S.N.A.B. uit Purmerend (met hun Czaar Peter verdiende de brouwer een eervolle vermelding voor het lekkerste biertje van de middag), Dampegheest uit Limmen, 't Veulen uit Volendam en Wispe uit Weesp.

Week van de Smaak

Met de verkiezing van Helden van de Smaak wil de organisatie van de Week van de Smaak ambachtelijke producenten in het zonnetje zetten. Ieder jaar is er een ander thema, in 2009 is dit ´ambachtelijk en streekgebonden bier´. De afgelopen tien jaar zijn er veel nieuwe, kleinschalige ambachtelijke brouwerijen bij gekomen, ook in Noord-Holland. Deze brouwerijen maken een keur aan bijzondere en uiterst smaakvolle speciaalbieren.

Meer informatie over de wedstrijd op www.weekvandesmaak.nl en over Jopenbieren op www.jopen.nl.


Noot voor redacties