LLiNK

Rotterdam, 6 juli 2009


Leefbaar Rotterdam twijfelt aan idee van integratie

"We zijn nu vreselijk hard aan het knokken voor integratie, maar soms moet je je afvragen of het niet een hopeloze zaak is", stelt Marco Pastors in het LLiNK radio 5 programma OBA Live. Binnen zijn partij Leefbaar Rotterdam is er regelmatig discussie over het ideaal van integratie.

"Die discussie vind ik fantastisch. Voorlopig geloof ik nog in integratie. Maar stel dat we na tien jaar strijd nog geen verbetering zien, dan wil ik wel toegeven dat ik er naast zit." Pastors heeft een duidelijk alternatief voor ogen: "een parallelle samenleving, segregatie. In feite is segregatie een natuurlijk proces, kijk maar naar zwarte en witte scholen. Mensen kiezen dan toch voor de nabijheid van hun landgenoten. Je moet veel meer moeite doen om mensen met elkaar te laten mengen."

Remigratie

In het idee van remigratie, waar PVV leider Geert Wilders momenteel voor pleit, ziet Pastors voorlopig niets. "Ik ben het eens met de problemen die Wilders signaleert, maar Leefbaar Rotterdam heeft andere oplossingen. Ik kan niet geloven dat de Marokkaanse jongeren die problemen veroorzaken, niet in het gareel te dwingen zijn. Het zijn geen domme mensen, maar wel gemakzuchtige mensen. Laten we eerst maar eens beginnen met strenger straffen. Als dat niet werkt, zijn heropvoedingskampen nog een volgende stap."

Het grootste verschil tussen Wilders en Pastors is volgens de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam 'het haar'. "En dat meen ik serieus. Het kapsel van Wilders ziet er natuurlijk niet uit. En ik heb heel mooi normaal haar. Maar het staat bij Wilders voor een houding. Hij past zich niet aan. In deze fase gaat dat heel goed, maar op een gegeven moment zal hij wel normaler worden denk ik."

OBA Live

Deze zomer gaat het LLiNK radio 5 programma OBA Live op zoek naar Zwarte Zwanen. Presentatoren Pieter Hilhorst en Teun van de Keuken praten twee uur lang met een aantal bijzondere gasten die de confrontatie met zichzelf durven aan te gaan.

Als je denkt dat alle zwanen wit zijn, is het gemakkelijk om overal witte zwanen aan te wijzen. Maar het is zinvoller om op zoek te gaan naar zwarte zwanen. Welke feiten of verschijnselen passen niet in je wereldbeeld? Welke onderzoeken, artikelen of debatten schudden jouw visie op de wereld door elkaar? LLiNK presentatoren Pieter Hilhorst en Teun van de Keuken dagen tien bijzondere Nederlanders uit om op zoek te gaan naar hun Zwarte Zwanen.

Deze Zwarte Zwanen-reeks wordt in de maand juli van 19.00 tot 21.00 uur uitgezonden op Radio 5. Daarnaast publiceert weekblad De Groene Amsterdammer een aantal spraakmakende interviews.

LLiNK

LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


Noot voor redacties


Noot voor de redactie,