Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht Wageningen UR, 037wur, 30 juni 2009

Veldrobots tonen in wedstrijd hun kunnen op gebied van precisielandbouw

Op dinsdag 7 juli vindt in Wageningen de 7e editie plaats van het Field Robot Event. Teams van internationale universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven maken in deze wedstrijd uit wie de slimste robot heeft gemaakt geschikt voor precisielandbouw. De robots moeten zelfstandig door een perceel navigeren en moeten bijvoorbeeld onkruid bespuiten. Voor het event dat om het jaar wordt georganiseerd door Wageningen UR en het andere jaar in een ander Europees land wordt gehouden, bestaat altijd veel belangstelling. Dit jaar komen er teams uit Nederland, Denemarken, Slovenië, Finland en Duitsland. De meeste teams bestaan uit studenten.

Het Field Robot Event valt dit jaar samen met de Joint International Agricultural Conference, een internationaal congres op het gebied van precisielandbouw en automatisering in de landbouw. Dit congres telt 450 deelnemers uit Europa, Amerika en Azië.

Daarnaast presenteren de samenwerkende Europese onderzoeksgroepen in het EU FutureFarm project hun 'prototype robotic systems'. Met demonstraties in het veld laten ze zien hoe het gerobotiseerde mechanisatie systeem op de boerderij van de toekomst eruit kan zien.

Voor de media

Belangstellende media zijn van harte welkom het Field Robot Event en het JIAC congres bij te wonen. Voor tijdstippen en de locatie zie verderop in dit persbericht

Voorafgaand aan de wedstrijd houden wij van 12:00 tot 12:45 uur in Forum (gebouw 103), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen een kort persgesprek met prof Eldert van Henten, hoogleraar Agrarische bedrijfstechnologie, Jan Huijsmans van de JIAC en prof Simon Blackmore van het EU FutureFarm project een toelichting geven op de stand van zaken rond precisielandbouw, het inzetten van robots daarbij en de te verwachten ontwikkeling in de toekomst op dit terrein. Zij zullen uitleggen waarom high tech en vergaande toepassing van informatietechnologie de ruggengraat zijn gaan vormen van moderne agrotechnologie.

Bij het persgesprek bieden wij een eenvoudige lunch aan.

NB: Met het oog op de catering vernemen wij graag vooraf van u of wij daarbij op uw komst mogen rekenen.

Sterke ontwikkeling

High tech en informatietechnologie zijn niet meer weg te denken in de moderne agrarische technologie. De uitdagingen daarbij zijn veel groter dan in de standaardprocessen in de industrie. Dat hangt samen met de variatie bij de planten, met grote verschillen in termen van vorm, afmetingen, positie of kleur, maar ook in de omstandigheden waarin ze groeien, met verschillen in temperatuur, vochtigheid, zonnestraling, stof en regen.

In de akkerbouw zijn twee trends waarneembaar. Aan de ene kant de ontwikkeling naar steeds grotere machines met een steeds grotere capaciteit. Aan de andere kant is er een behoefte aan steeds preciezere bewerkingen. Om die tegenstrijdige trends te verenigen is de inzet van autonome robots het perspectief voor de toekomst.

Het maken van robots voor precisielandbouw heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Dat is heel goed te zien aan het Field Robot Event door de jaren heen. Tijdens de eerste editie in 2003 hadden de vijf deelnemende robots de grootste moeite om tussen twee rijen maïsplanten door te rijden. Intussen kunnen de robots veel beter navigeren en ook steeds complexere taken uitvoeren.

De wedstrijd

De robotwedstrijd omvat een basiscompetitie waarbij robots tussen rijen maïs moeten kunnen navigeren en ook kunnen keren, een competitie voor gevorderden waarbij daarnaast onkruid moet worden gedetecteerd, voor de gelegenheid gesimuleerd door groene golfballen en een Free style wedstrijd waarbij de teams hun laatste inzichten demonstreren voor toekomstige taken van agrorobots.

De wedstrijd vindt plaats op een speciaal geprepareerd terrein nabij het Forumgebouw van Wageningen Universiteit, Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen, van 13.00 tot 17.00 uur, met aansluitend de feestelijke prijsuitreiking. De toegang is vrij.