Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Enschede, woensdag 1 juli 2009

Studenten brengen bar tot leven

Als het aan studenten van de Universiteit Twente ligt, hoeven klanten van Media Art Café Berlijn in Enschede zich binnenkort niet meer te vervelen als zij aan de bar op hun drankje wachten. Met behulp van een beamer, een camera en een computersysteem wordt daar van 7 tot en met
10 juli een interactieve onderwaterwereld op de bar geprojecteerd. De tentoonstelling is onderdeel van een onderzoek naar 'emergent entertainment', waarvoor het systeem werd ontwikkeld.

Door het oog van een speciale camera kan het interactieve computersysteem, dat luistert naar de naam 'Anemone', precies zien wat er allemaal op de bar gebeurt. Als iemand zijn glas neerzet, verschijnt op die plek een kleurrijk koraalrif, dat op zijn beurt allerlei onderwaterleven aantrekt. Met hun handen kunnen bezoekers de onderwaterwereld verzorgen of verstoren. Een gezond ecosysteem trekt meer leven aan en ziet er mooier uit, terwijl het leven op een verwaarloosd gedeelte van de bar langzaam afsterft en verdwijnt.

Anemone werd ontwikkeld door zes studenten van de opleiding Human Media Interaction aan de Universiteit Twente. Het heeft tot doel mensen spontaan te vermaken, zonder dat zij daar expliciet om vragen. Daarnaast hopen de studenten met het systeem te bevorderen dat mensen aan de bar met elkaar in contact komen, door uit te lokken dat ze zich met elkaars deel van de bar bemoeien. Met de tentoonstelling in Media Art Café Berlijn willen zij onderzoeken hoe mensen in een realistische situatie reageren op het systeem.


---